Cena gasa za domaćinstva niža za 10,5 posto

made-in-germany-rs-zemni-gas

U Srbiji je od danas cena prirodnog gasa za domaćinstva jeftinija za 10,5 procenata, pa će kubni metar potrošači plaćati manje u proseku za 5,3 dinara, bez PDV-a, dok će prosečan mesečni račun za gas sa PDV-om biti manji za oko 390 dinara.

Agencija za energetiku ranije je najavila da će cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama, od danas u proseku biti snižena za 11,2 posto, prenosi agencija „Tanjug“.

Aktuelno pojeftinjenje prirodnog gasa drugo je po redu u ovoj godini, jer je cena ovog energenta snižena i 1. juna za oko 5 posto, odnosno za 2,7 dinara po kubnom metru, bez PDV-a.

Do promene cene gasa došlo je zbog njihovog usklađivanja sa cenama derivata nafte, na osnovu kojih se određuje uvozna cena ovog energenta, kao i zbog promene kursa američkog dolara. Uvozna cena gasa za naš region usklađuje se kvartalno sa kretanjem cena derivata cena nafte u proteklih devet meseci.

U Srbiji 249.000 domaćinstava, ili njih oko 10 posto, ima priključak na gas. U 2014. godini gas je kupovalo 225.000 domaćinstava koja su prosečno trošila 795 kubika gasa za godinu dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор