Cena nafte još niža

made-in-germany-rs-nafta

Nakon izveštaja Međunarodne agencije za energetiku (IAE) o padu potražnje za naftom na svetskom tržištu, cena ovog energenta na berzi u Njujorku nastavlja da pada i u petak je dostigla najniži nivo za poslednjih pet i po godina.

Na Njujorškoj berzi cena referentne američke nafte za isporuku u januaru pala je za 2,14 dolara i sada iznosi 57,81 dolar za barel, što je njen najniži nivo još od maja 2009. godine, prenosi agencija „Tanjug“.

– Očigledno je da dalji pad cene nafte ima veze sa izveštajem Međunarodne agencije za energetiku. Na to dodajemo već tešku situaciju na globalnom tržištu nafte – izjavio je Fil Flin, predstavnik kompanije „Prajs fjučer grup“ (Price Future Group).

U svom mesečnu izveštaju IAE je smanjila predviđanja rasta potražnje nafte za 2015. godinu sa 93,6 miliona barela na 93,3 miliona, uz objašnjenje da će privredni rast u svetu biti niži od očekivanog i da je ponuda nafte na svetskom tržištu prevelika. „Pad cena nafte je posledica povećanja proizvodnje, naročito u Sjedinjenim američkim državama (SAD), u vreme dok slabi tražnja usled usporavanja privrednog rasta u Aziji i Evropi“, kaže se u izveštaju.

Pad cena nafte oborio je i cenu benzina, dizela i drugih vrsta goriva, zbog čega su pali i troškovi vozača, špeditera i aviokompanija. Međutim, to je s druge strane uticalo i na pad vrednosti akcija naftnih kompanija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор