Porast cena industrijske proizvodnje za 0,6 posto

made-in-germany-rs-ifo-index

Proizvođačke cene industrijskih proizvoda povećane su u julu u Srbiji za 0,6 procenata u donsu na jun mesec, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Pri tome su proizvodne cene najviše povećane u prečišćavanju i distribuciji vode za 8,4 posto, u proizvodnji hemikalija 2,4 posto, u eksploataciji uglja 2,3 posto, proizvodnji derivata nafte 2 posto, a u proizvodnji osnovnih metala za 1,1 posto, prenosi agencija „Tanjug“.

Po podacima RZS-a, zabeležena su i dva sniženja proizvođačkih cena, i to u eksploataciji prirodnog gasa za 2,6 posto i u proizvodnji papira i papirnih proizvioda za 0,5 procenata.

Proizvođačke cene su od početka godine u proseku uvećane za 1,6 posto, a najviše u prečišćavanju i distribuciji vode za 14,5 posto, u proizvodnji hemikalija za 5,8 posto i u proizvodnji derivata nafte za 5 posto.

Proizvodne cene su istovremeno smanjene u proizvodnji odevnih predmeta za 2,8 posto, u prozvodnji papira i papirnih proizvoda za 2,3 posto, kao i u proizvodnji sirove nafte i gasa za 0,3 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор