Pad izvoza i industrijske proizvodnje uvodi Nemačku u recesiju?

made-in-germany-rs-import-export

Nemački izvoz je u avgustu opao za 5,8 posto, dok je industrijska proizvodnja u istom mesecu zabeležila pad od 4 procenta, što je dovelo do ozbiljnog smanjenja trgovinskog suficita ove evropske zemlje.

Prema zvaničnim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku „Destatisa“, izvoz Nemačke je u avgustu opao na 92,6 milijardi eura sa julskih 98,3 milijarde, dok je uvoz pao za samo 1,3 posto na 75,1 milijardu eura, prenosi agencija „Frans pres“.

– Ovo je najveći pad izvoza od januara 2009. godine. Iz tog razloga sezonski prilagođen trgovinski suficit Nemačke u avgustu je smanjen na 17,5 milijardi eura sa 22,2 milijarde eura iz jula. Prema sezonski neprilagođenim podacima, taj pad je bio još i veći, pa je trgovinski suficit u avgustu smanjen na 14,1 milijardu sa julskih 23,5 milijardi eura – objasnio je portparol „Destatisa“.

Nemačko ministarstvo ekonomije objavilo je podatke prema kojima je nagli pad industrijske proizvodnje u avgustu u odnosu na jul, usledio posle rasta od 1,6 posto u prethodnom mesecu. U Ministarstvu navode smatraju da je prvobitna procena pretpostavljala da će pad vodeće evropske ekonomije u avgustu biti 1,5 posto i da izmenjena procena od četiri posto predstavlja najveći pad još od početka 2009. godine.

Po prošlonedeljnim podacima, broj porudžbina u nemačkim fabrikama opao u avgustu za 5,7 posto zbog letnjih odmora i smanjene tražnje iz inostranstva, a za ovakvo stanje prvenstveno su odgovorni ukrajinska kriza koja ne jenjava, i slab rast privrede u Evropi i Kini.

Volfgang Šojble, minsitar finansija Nemačka odbacio je tvrdnje da njegova zemlja tone u recesiju i ponovio da se protivi povećanju javne potrošnje u cilju podsticanja oporavka ekonomije eurozone. On je pozvao Italiju i Francusku da sprovedu ključne strukturne reforme i istakao da se protivi dodatnom labavljenju monetarne politike od strane Evropske centralne banke, prenosi agencija „Tanjug“.

Nemačka je već neko vreme pod pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i nekih članica eurozone da poveća porošnju u cilju sprečavanja privredne stagnacije u EU. Povodom snižavanja privrednih prognoza za Nemačku u ovoj i idućoj godini, Šojble je odbacio strahovanja da Nemačka tone u recesiju. Po njegovom mišljenju u Nemačkoj nema recesije, već samo slabljenja privrednog rasta, a za takav razvoj događaja kriva je geopolitička situacija u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i uticaj problema u eurozoni na izvozno orijentisanu nemačku privredu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор