Cena nafte na dvogodišnjem minimumu

made-in-germany-rs-pumpa-nafta

Cene nafte su pale ispod dvogodišnjeg minimuma, a za ovakvo stanje krive se ekonomske vesti iz Nemačke, koje su navodno, podstakle strahovanja oko globalnog privrednog usporavanja.

Barel američke „lake“ nafte (WTI) pojeftinio je za novembarsku isporuku na merkantilnoj berzi u Njujorku za 1,49 dolara na 84,87 dolara za barel, dok je barel severnomorske nafte tipa „brent“ za novembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao 88,44 dolara, odnosno 1,61 dolar manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, što predstavlja najnižu cenu od juna 2012. godine, prenosi agencija „Frans pres“.

Izvoz u Nemačkoj je tokom meseca avgusta opao za 5,8 posto, pa su vodeći ekonomski instituti snizili prognoze rasta najveće evropske privrede kako za ovu, tako i za iduću godinu.

Izveštaji u SAD pokazuju da su zalihe sirove nafte porasle, što ukazuje na slabljenje tražnje u državi koja je najveći svetski potrošač nafte. Investitore je zabrinulo i upozorenje Kristin Lagard, direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da postoji 35 do 40 posto šanse da eurozona ponovo padne u novu recesiju, ukoliko ne budu preduzeli potrebni koraci da se takav razvoj situacije spreči.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор