Veće akcize na dizel gorivo i TNG

made-in-germany-rs-benzin-euro

Od 1. januara akcize na dizel gorivo kao i na tečni naftni gas (TNG) veće su za četri, odnosno pet dinara po litru.

U Uruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS) objašnjavaju da se u prvim danima nove godine ne očekuje da će odmah doći do poskupljenja goriva zbog povećanja akciza, ali kako budu nestajale stare zalihe derivata, moguće je da dođe do povećanja cena goriva. Po njihovom mišljenju ni to nije izvesno, jer će cena naftnih derivata istovremeno zavisiti i od kretanja cene nafte na svetskom tržištu. Ako cena nafte nastavi da pada, kažu u ovom udruženju, to će poništiti povećanje akciza kod nas, pa cena goriva može ostati nepromenjena. Cene goriva, osim od kretanja cena nafte i kotacija cena dizela i benzina na međunarodnom tržištu, koje uvozimo, zavisi i od odnosa kursa dinara u odnosu na euro i dolar. U UNKS-u ističu da u Srbiji velika konkurencija na tržištu naftnih derivata, primorava naftne kompanije da imaju niske cene goriva, zbog čega se očekuje da će pojeftinjenje goriva pospešiti njegovu potrošnju, prenosi agencija „Tanjug“.

Na merkantilnoj berzi u Njujorku barel američke „lake“ nafte (WTI) za isporuku u februaru, koštao je poslednjeg dana decembra 53,12 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa „brent“ za februarsku isporuku, na tržištu u Londonu iznosio 57,33 dolara. Zbog pada cena nafte na svetskom tržištu, koje su dostigle petogodišnji minimum, gorivo je u Srbiji pojeftinilo u poslednjih mesec i po dana za oko 20 dinara.

U UNKS-u procenjuju da će svetske naftne kompanije koje proizvode naftu u složenim uslovima, kao što su one na Polarnom krugu, Severnom moru ili one u SAD, što naftu vade iz škriljaca, biti primorane da smanje svoje isporuke, jer naftu više neće moći da nude po tako niskim cenama. Tada će naftne kompanije sa Bliskog istoka podići svoju ponudu nafte na tržištu, ali one verovatno neće moći da pokriju svu potražnju, pa se očekuje da će u tom trenutku doći do poskupljenja, zbog povećane tražnje i manjka ponude. Ovako niska cena nafte, dodaju u UNKS-u, ugrožava istraživanja novih nalazišta, koja su jako skupa, ali i neophodna za buduću proizvodnju, jer nadoknađuju stara nalažišta koja su završila sa eksploatacijom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор