Gorivo u Srbiji samo neznatno jeftinije

made-in-germany-rs-benzin-euro

Na naftnom tržištu u Srbiji cene goriva su tokom poslednjih dana snižene za nekoliko dinara, pa sada litar bezolovnog benzina košta oko 150, a eurodizela oko 155 dinara, što je oko pet dinara manje za benzin i oko dva dinara manje za eurodizel.

Na domaćem tržištu gorivo je pojeftinilo zbog pada cene sirove nafte, ali i naftnih derivata na svim tržištima. Naime, u proteklih nekoliko nedelja cena sirove nafte konstantno se smanjuje, pa je cena barela lake američke nafte, trenutno ispod 80 dolara, dok ista količina nafte tipa „brent” iznosi oko 83 dolara. Trenutne cene sirove nafte daleko su niže nego u junu, kada je barel američke nafte koštao oko 107 dolara, a barel „brenta” oko 115 dolara, piše novosadski „Dnevnik“.

Međutim, iako je cena barela nafte na svetskom tržištu za četiri meseca zabeležila pad od oko 30 dolara, ili za više od 25 procenata, na domaćem tržištu cene su niže za svega nekoliko dinara. Prema rečima Tomislava Mićovića, sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije, cena goriva na benzinskim pumpama manja je jer su pale kotacije i benzina i dizela, kojima se cena utvrđuje praktično na kapiji rafinerije. Kako ističe Mićović, te cene padaju već duže vreme, ali je na pumpama pad cene goriva velikim delom kompenzovan rastom kursa dolara i uvođenjem nove naknade u Srbiji, koja se od 15. oktobra uplaćuje u Republički budžet za formiranje obaveznih rezervi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор