Markiranje goriva zaustavilo zloupotrebu

made-in-germany-rs-benzin-euro
Nakon mesec dana akcije markiranja goriva, i onog uvezenog i onog proizvedenog u Srbiji, zaustavljene su manipulacije sa ovim energentom u našoj zemlji. Procenjuje se da će uštede biti milionske i za državu i za privredu.

Kako prenosi RTS, zahvaljujući akciji Minstarstva za energetiku, već mesec dana sprovodi se obeležavanje svog goriva u Srbiji, a rezultati su više nego evidentni. Umesto sto kamiona, koliko ih je mesečno išlo na Kosovo, tokom februara nije prešao ni jedan, što pokazuje da je onemogućena svaka manipulacija sa gorivom i njegovim vraćanjem u rezervoare u Srbiji. Zbog ovoga će uštede i za državu i za privredu biti milionske.

Svaki litar goriva koji se nađe na pumpi mora da sadrži određenu koncetraciju nano čestica, nevidljivih golim okom, bez mirisa i ukusa. Na ovaj način markirano gorivo ne može se mešati ni sa vodom ni sa baznim uljima. Svako smanjenje koncentracije nano čestica značilo bi da gorivo nije došlo iz izvora gde je markirano ili da je drugačije razblaženo. Ukoliko bi građani posumnjali da se na pumpi prodaje takav derivat, jednostavnim pregledom uzorka, ne većeg od nekoliko mililitara, biće utvrđeno da li je gorivo iz rafinerije, kao i da li je na njega plaćena akciza.

Milenko Ukropina iz „SGS Srbija“, kompanije za kontrolu, verifikaciju, ispitivanje i certifikaciju, procenjuje da je 5 do 10 posto od ukupne količine goriva na našem tržištu iz neregularnih izvora. Kako kaže, to podrazumeva da je na tržištu u proseku 100.000 tona goriva koje ne podleže akcizama, porezima i svim ostalim doprinosima.

Miroslav Nikolić, predsednik grupacije za prevoz robe u drumskom saobraćaju Privredne komore Srbije, ističe da kada je gorivo markirano možemo biti sigurni da imamo kvalitetno gorivo i jednake uslove za rad.

Velike naftne kompanije koje rade u Srbiji, pozdravljaju državnu akciju markiranja goriva, sa obrazloženjem da će sada znati da na mnogim pumpama koje su izdali u franšizu neće biti mešanja goriva, već da će se prodavati gorivo propisanog kvaliteta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор