Prihodi Uprave carina u 2013. povećani na 3 milijarde eura

made-in-germany-rs-carina
Kako je na godišnjoj konferenciji Uprave carina izjavio direktor Miloš Tomić, ova uprava je u 2013. godini naplatila više od 356 milijardi dinara prihoda, odnosno tri milijarde eura, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 3,33 procenta.

– U poslednjem kvartalu 2013. godine bilo je naplaćeno gotovo 22 miliona eura više prihoda nego u istom periodu 2012. Učešće Uprave carina u budžetu za 2013. godinu, prema podacima Ministarstva finansija, iznosilo je 43,4 posto – rekao je Tomić, a prenosi „Dnevnik“.

Po njegovim rečima, zbog nastavka liberalizacije uvoza u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, u ovoj godini moglo bi doći do smanjenja učešća carinskih prihoda u budžetu za sedam posto. Kako je objasnio, ovo su prve kalkulacije, jer je još rano govoriti o prihodima, imajući u vidu da smo praktično na početku godine i da sve zavisi od ukupne spoljnotrgovinske razmene.

Uvoz robe široke potrošnje u 2013. godini iznosio je 5,13 miliona tona, u vrednosti od 770 milijardi dinara, dok je u 2012. godini bilo uvezeno 5,8 miliona tona robe široke potrošnje, u vrednosti većoj od 830 milijardi dinara. Kako ističu u Upravi carina, ti podaci jasno govore da je uvoz robe široke potrošnje u prošloj godini smanjen za 700.000 tona, ali i da je naplata dažbina porasla u istom periodu za nešto više od tri posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор