Geotermalne vode Srbije – kapital koji ničemu ne služi

made-in-germany-rs-geotermalna-energija
Srbija je najbogatija zemlja Evrope po broju geotermalnih izvora i bunara po stanovniku, ali potencijal od 238 izvora uopšte se ne koristi. Međutim, kako navodi „RTS“, ima zainteresovanih investitora iz Nemačke, Mađarske, Francuske i Kanade.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da je za eksploataciju najperspektivnije područje od Beograda do Drine, sa južnim Sremom i Semberijom. Stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta ustanovili su još pre trideset godina da Mačva leži na geotermalnim vodama. Tada je napravljeno osam bušotina, iz kojih vodu i dalje koriste samo meštani, koji kažu da je velika šteta što nema upravitelja, jer bi cela Mačva mogla da se greje tom vodom.

U Opštini ističu da građani Bogatića do sada nisu imali velike koristi od geotermalnih izvora, ali se nadaju potencijalnim investitorima. Predsednik Opštine Nenad Beserovac priča da voda na izvorištu ima 78 stepeni, a izliv joj je 48 litara u sekundi. Kako kaže, nada se da je došlo vreme da se konačno iskoristi ovaj obnovljivi izvor energije.

U Mađarskoj koja je manje bogata geotermalnim vodama, za razliku od Srbije, sav geotermalni potencijal koristi se za razvoj poljoprivrede i turizma. Tako je mesto Orošhaze, slično Bogatiću, doživelo procvat. Direktor JKP „Orošhaze“ Geogej Cizmadia navodi kako su u banju Đoparoš država i lokalna samouprava po pola uložili pet miliona eura. On ističe da im je želja da razviju zdravstveno-rekreativni turizam, a da u špicu sezone banju dnevno poseti u proseku oko osam hiljada gostiju.

Srbija kao zemlja bogata geotermalnim izvorima, koristi svega tri posto ovog potencijala. Šezdeset opština u Srbiji ima geotermalne izvore sa prosečnim temperaturama oko 40 stepeni celzijusa. Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Dejan Ivezić, objašnjava da je fakultet uradio niz studija korišćenja geotermalnih voda, kako u Vojvodini tako i za projekte različitih banja u Srbiji. On naglašava da projekti i znanje postoje, i da je sada neophodno obezbediti kapital da bi se na neki način to iskoristilo.

Miša Soleša, Konsultant za strana ulaganja, naglašava da svaki investitor koji dolazi u Srbiju treba da bude svestan da mora da se radi po tržišnim principima. Po njegovom mišljenju, ulaganja sa jedne strane i beneficije koje će se dobiti iz korišćenja geotermalnih izvora treba da budu motiv koji će dovesti do masovnog korišćenja geotermalne energije.
Stručna javnost smatra da se geotermalna energija kroz pametno projektovanje, takozvano stepenasto korišćenje, može koristiti za banjske potrebe, grejanje, plastenike i ribnjake, ali da se tu nalazi i mnogo veći potencijal za proizvodnju električne energije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. Jos jedan od potencijala Srbije koji nije, ili je bar nedovoljno iskoriscen. Da je srece pa da ovaj, kao i druge prirodne potencijale koje Srbija poseduje iskoristimo, danas bi bili ko zna gde.

    Ovako…mozemo samo o tome da pisemo.

Оставите одговор