Proradio drugi blok solarne elektrane u Kladovu

U selu Velesnica u opštini Kladovo pušten je u rad drugi blok najveće solarne elektrane u Srbiji, u čiju je izgradnju domaći investitor „Solaris enerdži“ do sada uložio tri miliona eura.

Tom prilikom, srpski ministar energetike Aleksandar Antić je istakao da Kladovo posle najveće Hidroelektrane „Đerdap“, sada ima i najveću solarnu elektranu u Srbiji, čime ova opština postaje veliki proizvođač električne energije. On je najavio da će država i dalje nastaviti da podržava ulaganja u obnovljive izvore energije, prenosi agencija „Tanjug“.

Antić je podsetio da Srbija od ukupne potrošnje struje, 21 posto ovog energenta sada proizvodi iz obnovljivih izvora, a da će do 2020. godine ukupan udeo zelene energije morati da dostigne nivo od 27 posto. Po njegovim rečima, ovakvi projekti su značajni za dostizanje tog cilja, a obnovljivi izvori energije su budućnost, pa će stoga ulaganja u eksploataciju obnovljivih izvora energije biti jedan od prioriteta resornog ministarstva i Vlade Srbije.

Solarna elekrana u Velesnici smeštena je na površini od 4,5 hektara, dok ukupna površina solarnih panela iznosi 13.600 kvadratnih metara. Ukupna snaga elektrane iznosi dva megavata, a investitori najavljuju da će u izgradnju još dva bloka ove elektrane uložiti dodatnih tri miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор