Proradile još dve mini elektrane NIS-a

made-in-germany-rs-struja-kablovi

Na naftno-gasnim poljima Velebit i Bradarac Naftna industrija Srbije (NIS) pustila je u rad još dve male elektrane ukupne snage 2,3 megavata (MW), u čiju izgradnju je uložila tri miliona eura.

Kako saopštava kompanija, na naftnim i gasnim poljima u Srbiji NIS sada poseduje 11 malih elektrana, odnosno kogeneracionih modula, čija je proizvodnja električne energije dostigla ukupnu snagu od 9,6 MW, prenosi „B92“.

Ove male elektrane značajne su jer proizvode električnu i toplotnu energiju iz gasa koji do sada nije bio iskorišćen, zbog toga što sadrži visok stepen ugljen dioksida i azota. Njegovom upotrebom, proces pretvaranja takvog gasa u električnu energiju ima i ekološku dimenziju, jer smanjuje emisiju štetnih gasova u atmosferu, budući da se on do sada odmah spaljivao na bakljama.

– Dve najnovije mini elektrane još su jedan korak u razvoju kogeneracionih kapaciteta NIS-a, što vodi ka daljem povećanju nivoa efikasnosti korišćenja gasnih resursa kompanije. Električna energija iz ovih elektrana prodaje se na tržištu, dok se toplotna energija koristi za grejanje objekata NIS-a – objasnio je Igor Korać, zamenik direktora Bloka Energetika u ovoj naftnoj kompaniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор