Topola uvodi “inteligentnu” rasvetu

made-in-germany-rs-ulicna-rasveta

U Topoli i svim selima u toj opštini u toku je uvođenje „inteligentne“ javne rasvete koja će, u odnosu na postojeće sijalice, trošiti i do 60 procenata manje energije.

Prema rečima predsednika Skupštine Opštine Topola Dragana Jovanovića, kompletna rekonstrucija uličnog osvetljenja trebalo bi da bude završena do sredine jula, a podrazumeva zamenu oko 3.000 postojećih sijalica štedljivim „LED“ osvetljenjem, kako u gradu, tako i u svim okolnim selima, prenosi agencija “Tanjug”.

– Reč je o projektu javno-privatnog partnerstva u čiju realizaciju će naš partner, beogradska firma „Elektro energija“ uložiti oko 800.000 eura. Ta sredstva opština će partneru vraćati u narednih 15 godina i to tako što će se od troškova za električnu energiju za rasvetu ostvariti 60 posto uštede, od čega će polovina tih sredstava ići partneru u ovom projektu – rekao je Jovanović i dodao da će biti uveden poseban „sms“ broj na koji će meštani Topole od 15. jula moći da reklamiraju eventualne kvarove na sistemu rasvete.

Jovanović je naglasio da je Topola prva opština u Srbiji koja kroz javno-privatno partnerstvo uvodi „inteligentnu” javnu rasvetu, kao i da je projektnu dokumentaciju od Topole već otkupilo nekoliko opština.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор