GIZ i Pirot ka energetskoj efikasnosti zgrada

made-in-germany-rs-giz

Predsednik Opštine Pirot, Vladan Vasić, i vođa GIZ Projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“, Renate Šindlbek (Renate Schindlbeck), potpisali su Memorandum o saradnji na izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva.

Na taj način Opština Pirot se svrstala među prve opštine u Srbiji, uz Vrbas, Ivanjicu i Sokobanju, koje će imati pregled svog stambenog fonda, što će im omogućiti da ozbiljno planiraju različite programe rehabilitacije stambenih zgrada. Prvi korak u tom procesu jeste pregled i analiza postojećeg stambenog fonda, a zatim i procena potencijalnih ušteda energije, predlog adekvatnih mera za energetsku sanaciju zgrada i definisanje narednih koraka i nosilaca aktivnosti, prenosi „eKapija“.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, pod pokroviteljstvom Vlade Savezne Republike Nemačke, u okviru projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu“ pruža, između ostalog, i stručnu i tehničku pomoć odabranim lokalnim samoupravama u izradi Lokalnog akcionog plana za unapređenje energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva.

– Lokalni akcioni plan biće dobra osnova za planiranje različitih programa sanacije, ali i za apliciranje ka dostupnim donatorskim i nacionalim fondovima. Memorandum koji smo potpisali predviđa angažovanje stručnjaka različitih profila i blisku saradnju GIZ-a i lokalnih eksperata, pri čemu je planirano da akcioni plan Opštine bude finalizovan najkasnije do maja iduće godine, objasnila je Šindlbek.

U saopštenju lokalne samouprave ističe se da su poboljšanje energetske efikasnosti postojećih stambenih objekata, kao i projektovanje energetski efikasnih zgrada, među vodećim prioritetima savremenog društva, naročito imajući u vidu da stambeni sektor ima najveći potencijal za uštede. Statistički podaci ukazuju da je potrošnja energije u Srbiji više nego dvostruka u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Po zvaničnoj statistici, zgrade troše oko 40 posto ukupne finalne energije, pri čemu čak oko 61 posto otpada na stambene zgrade.

Smanjenje potrošnje energije za zagrevanje i hlađenje objekata, očuvanje neobnovljivih izvora energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida spadaju u osnovne ciljeve Nacionalnog akcionog plana za energetsku efikasnost Republike Srbije za period 2013-2015. Ovakav plan bi se mogao ostvariti prvenstveno pravilnim projektovanjem objekata i planskom energetskom sanacijom postojećeg stambenog fonda i to pre svega na lokalnom nivou.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор