Bezglutenska hrana iz “Aleksandrije Fruške gore”

made-in-germany-rs-hleb

Kompanija “Aleksandrija Fruška gora” je u svom novom pogonu u Čurugu započela proizvodnju bezglutenske hrane od prosa i heljde, po čemu je prvi takav proizvođač u Srbiji.

Projekat bezglutenskih proizvoda nastao iz želje tehnologa te kompanije da dođu do nove grupe proizvoda od celog zrna prosa i heljde, koji bi zadovoljli sve ljudske nutritivne potrebe. Testiranjem i analizom dobijenih hlebova, testenina, krekera i keksa, utvrđeno je da su to proizvodi koji pospešuju opšte zdravstveno stanje ljudskog organizma. Analize su pokazale da su takvi proizvodi ujedno i bezglutenski, jer proso i heljda ne sadrže gluten, navodi se u saopštenju kompanije.

Sem toga, tehnologija koju je kompanija razvila tokom rada na osmišljavanju ovih proizvoda, pokazala se kao jedinstvena u svetu, poredeći je sa do sada poznatim tehnologijama drugih proizvođača, koje su razvijene za dobijanje isključivo bezglutenskih proizvoda uz izostanak nutritivne vrednosti za ljudski organizam.

Kompanija “Aleksandrija Fruška gora” u saopštenju dalje objašnjava kako su proso i heljda nutritivno nadmoćnije žitarice od pšenice i pirinča, i ističe da imaju značaj u prevenciji dijabetesa, jer obe biljne vrste imaju nizak glikemijski indeks.

„Kompanija već nekoliko godina razvija kategoriju funkcionalnih proizvoda u saradnji sa Institutom za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centrom za ispitivanje namirnica, a novi proizvodi su testirani i proizvedeni u posebnim uslovima potpuno novog i specifičnog pogona u okviru fabrike u Čurugu“, dodaje se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор