Lekovito pivo po receptu Nemaca

made-in-germany-rs-pivo01

Ugostitelj Predrag Iskrenović iz sela Žitorađa na jugu Srbije, napravio je na 75 kvadrata podrumskog prostora proizvodni pogon „Herc“, u kome po nemačkom receptu proizvodi crno pivo i mutno, nefiltrirano pivo.

– Na ideju sam došao posle boravka u Nemačkoj, gde te dve vrste piju svakodnevno i kažu da je to jedna od tajni njihove dugovečnosti. Nefiltrirano pivo obiluje prirodnim vitaminima B, B9 i B12, a živi kvasac u njemu podstiče bakterije korisne za rad creva. Takvo pivo usporava starenje, ublažava stres, povećava rast, potenciju, mišićnu masu kod sportista… Takođe, zbog sadržaja cinka i magnezijuma, jača kosti, reguliše holesterol i krvni pritisak, stabilizuje rad srca, pomaže kod bolesti kože, bubrega, žuči… Ovdašnji ljudi navikli su na pivo iz prodavnice, ali ima potrošača iz Vojvodine, Beograda, Kragujevca, Vranja, koji rado dolaze po naše domaće pivo – priča Iskrenović.

Po njegovim rečima, ova piva preporučuju se čak i trudnicama, jer se prave od čistog ječma, hmelja i vlasinske, izvorske vode, s tim što Iskrenović sirovine nabavlja delom u Srbiji, a delom iz Češke i Nemačke. Proizvodnju ovih piva započeo je, kako kaže, prvenstveno zbog vlastitih srčanih problema, ali i zarad proširenja ponude u restoranu koji drži već 13 godina. Njegova nesvakidašnja pivara mogla bi da zaposli još deset radnika, ali po Iskrenovićevom mišljenju mnogo toga zavisi i od države…

– Stranci dobijaju subvencije od 9.000 eura po radnom mestu, a ja sam privatnik već 22 godine i još nisam uzeo ni dinar iz budžeta. U restoranu zapošljavam 11 ljudi, u pivaru sam već uložio oko 26.000 eura i ne nameravam da stanem, ali proširenje moje proizvodnje zavisi i od države. Trenutno radim sam i dnevno mogu da proizvedem 350 litara, odnosno 700 flaša – kaže Iskrenović za “Večernje novosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор