Beogradu isporučeno 10 Ikarbus Mercedesa

made-in-germany-rs-ikarbus

Zemunski „Ikarbus“ isporučio je Gadskom saobraćajnom preduzeću (GSP) Beograd prvih 10 naručenih autobusa koje je ova srpska kompanija napravila u saradnji sa nemačkim „Mercedesom“.

Posle primopredaje novih gradskih autobusa ispred Skupštine grada, premijer Srbije Aleksandar Vučić je objasnio da je ovo prvih 10 autobusa koje je domaći proizvođač napravio u kooperaciji sa Mercedesom, kao i da će do kraja ove godine GSP-u Beograd biti isporučeno još 20, a u sledećoj godini još 80 takvih autobusa.

Premijer je podsetio da je Ikarbus bio uništeno preduzeće koje je sa 1.300 zaposlenih spalo na svega 200 radnika. Međutim, situacija u fabrici se popravlja i tu sada radi 300 radnika, a kako najavljuje Vučić, biće zaposleno i još 30 novih.

– Ove godine prihodi fabrike su bili 18 miliona eura, a prošle 1,5 miliona, što govori da su uvećani 15 puta. To je pokazatelj da možemo da napredujemo u mnogim oblastima, a kada ovi autobusi budu mogli da se vide u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima Srbije, moći ćemo da ih prodajemo i na drugim mestima u svetu – ocenio je srpski premijer i istakao da je saradnja između Srbije i Nemačke izvanredna, kao i da veruje nove poslovne uspehe.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izrazio je ovom prilikom veliko zadovoljstvo što će se autobusi, proizvedeni u kooperaciji Srbije sa Nemačkom, naći na ulicama Beograda. Ditman je, pri tom, istakao da su autobusi veoma moderni i odlično dizajnirani.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potvrdio je da će se do kraja oktobra na beogradskim ulicama naći još 20 ovakvih novih Ikarbus autobusa opremljenih sa klima uređajima i besplatnim internetom. On je podsetio i da će 1. oktobra na snagu stupiti novi tarifni sistem gradskog prevoza, koji podrazumeva za skoro 40 posto jeftinije karte za građane u prigradskim naseljima.

– Od 1. januara stupiće na snagu nova mreža linija, koja je sistemski odgovor na veliki problem u javnom prevozu. Siguran sam da će građani vrlo brzo videti promenu u kvalitetu rada gradskog prevoznika – rekao je Mali.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор