Srbija izvezla rekordnih 2,7 mil. tona kukuruza

made-in-germany-rs-kukuruz

Od oktobra prošle godine do maja ove, Srbija je izvezla rekordnih 2,7 miliona tona kukuruza, pa se očekuje da će do kraja ekonomske godine za kukuruz, odnosno do kraja septembra, na strana tržišta iz Srbije biti plasirano više od tri miliona tona te žitarice.

Direktor udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković kaže da je prošlogodišnji rekordan rod kukuruza pretio da napravi probleme na tržištu zbog viškova, ali je zahvaljujući izvoznicima koji su od srpskog kukuruza napravili brend u svetu i doveli najveće svetske žitarske kompanije u našu zemlju, ostvaren rekordan izvoz.

– To je svakako pomoglo pre svega poljoprivrednim proizvođačima, jer je rešilo probleme skladištenja kukuruza u samoj berbi, ali i cenu kukuruza održalo na maksimalno mogućem nivou – objasnio je Saković, a prenosi agencija „Tanjug“.

On je istakao da su proizvođači ove žitarice tim cenovnim nivoom nekada zadovoljni, a nekada ne, ali je i zaključio „da nije bilo izvoza, kukuruz ne bi imao ko da kupi i imali bismo ozbiljne probleme“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор