Dva nova BMW prototipa na vodonik

made-in-germany-bmw-logo

Nemački proizvođač vozila „BMW“, predstavio je dva svoja nova test automobila koja pokreću vodonične gorivne ćelije.

Kao jedan od pionira na polju razvoja automobila sa pogonom na vodonik, BMW planira da do 2020. godine ponudi tržištu serijski automobil koji pokreće vodonik, a u tome mu pomaže japanska kompanija „Toyota“ sa kojom je nemačka kompanija 2013. godine potpisala ugovor o saradnji u oblasti tehnologije gorivnih ćelija.

Prvi BMW prototip automobila koji kao gorivo koristi vodonik, zasnovan je na hibridnom BMW modelu „i8“, dok se drugo test vozilo bazira na modelu Serije „5GT“. Pored fotografija oba vozila, nemačka kompanija je objavila i nekoliko tehničkih detalja koji se odnose na drugi prototip, prenosi „B92“.

BMW Serije 5 GT sa vodoničnim gorivnim ćelijama pogon dobija od elektromotora snage 180kW (245 ks). Kao i u modelu „Toyota Mirai“, električna energija potrebna za napajanje ovog motora dobija se sagorevanjem vodonika u gorivnim ćelijama. Za privremeno skladištenje struje koriste se visokonaponske baterije, dok se vodonik nalazi u rezervoaru postavljenom između prednje i zadnje osovine automobila, pod pritiskom od 350 bara i na niskoj temperaturi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор