Odličan ovogodišnji rod svih ratarskih kultura

made-in-germany-rs-suncokret

U Srbiji je pri kraju žetva suncokreta, čiji su prinosi od 3,3 tone po hektaru rekordni u ovoj godini. Ista je situacija i sa pšenicom, sojom, kukuruzom i šećernom repom.

U Fondu za žito Srbije očekuju da ukupan rod suncokreta bude oko 700.000 tona. Cena ove industrijske biljke na međunarodnom tržištu je 300 eura po toni, međutim, kod nas ona još uvek nije formirana, zbog čega su domaći poljoprivrednici nezadovoljni.

– Cena se formira na međunarodnom tržištu i na to ne možemo da utičemo. Kupaca ima. Uz domaće uljare, tu su i izvoznici i domaći trgovci. Neke uljare plaćaju akontaciju, a konačan obračun ide po završenoj žetvi. Ima i onih koje nude i neke dnevne cene, za poljoprivrednike koji hoće odmah da naplate rod. Te cene se menjaju gotovo svakodnevno – objašnjava Vukosav Saković, predsednik Fonda za žito Srbije i navodi da suncokret najviše kupuje uljara u Brčkom i jedna od velikih svetskih kuća u Mađarskoj, ali da se izvozi i u Austriju i Nemačku.

Po njegovim rečima, i soja je ove godine dobro rodila. Iako je berba tek počela, jasno je da treba očekivati odličan prinos. Saković takođe najavljuje da će i kukuruza biti dovoljno, za razliku od prošle godine.

– Ove godine u isto vreme su stigle sve kulture, kukuruz, soja, suncokret i šećerna repa. Tako su namestile dobre vremenske prilike. Kukuruza će ove godine biti blizu osam miliona tona, što znači da ćemo imati oko tri miliona tona ove žitarice za izvoz – kaže predsednik Fonda za žito Srbije.

Kako dalje navodi, oko 70 posto ovogodišnjeg kukuruza namenjenog za izvoz otići će velikim multinacionalnim korporacijama, da bi na kraju završio na tržištima Južne Koreje, Azije, Afrike i Evrope. Ostatak kukuruza koji se plasira na inostrano tržište završi u BiH, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор