TRB Bor kreće u sanaciju prošlogodišnje havarije

made-in-germany-rs-livnica

U Rudarsko-topioničarskom basenu „Bor“ u toku su intenzivne pripreme za predstojeći remont metalurške linije, zbog čije havarije su u gradu Boru u poslednjih godinu dana bila prisutna česta zagađenja vazduha.

Direktor Topionice i rafinacije Boban Todorović najavljuje da će remont biti rađen od 18. do 22. septembra. Tokom petodnevnog zastoja u radu, trebalo bi da se konačno sanira sve što je u prošlogodišnjem požaru u Fabrici sumporne kiseline stradalo, a što je sve vreme pravilo probleme u uspostavljanju proizvodne veze između nove topionice i fabrike sumporne kiseline, piše „Kolektiv“, list RTB Bor.

Zbog loših veza u segmentima proizvodnog procesa, od prošlogodišnjeg požara do sada se sporadično dešavalo da fabrika sumporne kiseline nije u stanju da povuče i preradi sve gasove iz topionice, zbog čega su se dešavala curenja sumpordioksida (SO2) u atmosferu, koja su izazivala kratkotrajna zagađenja.

– Remont ćemo uraditi kako bismo u potpunosti eliminisali epizodna zagađenja. U toku su završne pripreme za zaustavljanje kompletne metalurške linije i to baš zbog saniranja posledica štete od požara i otklanjanja nedostataka – kaže Todorović.

Ovaj problem bi trebalo da bude rešen remontom filtera i katalizatora kontaktnog kotla, koji su pretrpeli najveća oštećenja u požaru, nakon čega Todorović očekuje optimalne uslove za projektovanu vuču svih otpadnih gasova, što će onemogućiti njihovu emisiju u atmosferu na području grada Bora, onako kako je to funkcionisalo pre prošlogodišnjeg požara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор