Za sanaciju jalovišta u Zajači dve godine

made-in-germany-jalovina-zagadjenje-teskim-metalima

U Loznici je potpisan Sporazum za sanaciju, zatvaranje i rekultivaciju deponije jalovine iz topionice u Zajači, za šta će u narednom periodu biti raspisana javna nabavka.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković kaže da je Ministarstvo obezbedilo sredstva u budžetu za 2015. godinu za rešavanje ovog gorućeg ekološkog problema, prenosi agencija “Tanjug”.

– Radovi na sanaciji ovog lokaliteta planirani su u dve faze i u toku dve godine. Prva faza će biti realizovana u ovoj godini, a planirani su građevinski i drugi pripremni radovi niskogradnje vredni 142.361.597 dinara. U drugoj fazi u narednoj godini planirani su ostali i završni radovi, odnosno prekrivanje deponije sa folijama, geotekstilom i zemljom, vrednosti 78.854.820 dinara, a zatim i hidrograđevinski radovi, rekultivacija i ozelenjavanje, a vrednost tih radova iznosi 12.478.767 dinara – navela je ministarka.

Po dostupnim podacima, na ovoj deponiji je odloženo 500.000 tona ogaraka antimona, 80.000 tona šljake antimona, 15.000 tona šljake olova i 5.000 tona filterskog oksida. Prema rečima ministarke zaštite životne sredine, zagađenje životne sredine na lokalitetu Zajače ozbiljnih je razmera, a zdravlje stanovništva je ugroženo zbog zagađenja zemljišta i vodnih resursa, čiji je uzročnik deponija jalovine i šljake rudnika i topionice.

– Ukoliko se degradirano područje u najskorije vreme ne sanira, posledice po zdravlje lokalnog stanovništva mogu biti još teže i ozbiljnije u odnosu na sadašnje stanje, a troškovi za sanaciju degradirane životne sredine daleko veći – istakla je Bogosavljević Bošković.

Ona je izrazila nadu da će zajednički rad Ministarstva i Grada Loznice na sprovođenju „Projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije deponije jalovine iz topionice u Zajači“, građanima ovog dela Srbije obezbediti dugo očekivanu zdravu životnu sredinu i unapređenje uslova života, kao i da će se na ovoj način obezbediti rešenje još jedne goruće tačke u oblasti životne sredine u Republici Srbiji.

Da podsetimo, nakon pokretanja klizišta tokom prošlogodišnjih majskih poplava i izlivanja jalovišta rudnika antimona „Stolice“ u Kostajniku, koncentracija teških metala, poput antimona, arsena, cinka, hroma i žive, koji su dospeli do reke Drine, bila je nakon pet meseci od 150 do 290 puta veća od gornje granične vrednosti, a na ekološku katastrofu neviđenih razmera gotovo da niko nije ni obratio pažnju više od godinu i po dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор