Nemačka između ekologije i autoindustrije

IAA-2831

Sva naučna istraživanja Savezne agencije za zaštitu okoline pokazuju da Nemci posvećuju veliku pažnju ekologiji i očuvanju životne sredine u svim oblastima života i rada. Međutim, otstupanje od pravila evidentno je kada je u pitanju ljubav prema velikim i brzim automobilima.

Nigde drugde u Evropi vozači automobila ne smeju, kao u Nemačkoj, da bez ograničenja brzine voze po autoputu, a nemački, svetski poznati luksuzni automobili po pravilu imaju snažne motore sa puno konjskih snaga, navodi radio Dojče vele (DW) i podseća da su svi privredni sektori u Nemačkoj doprineli smanjenju emitovanja štetnih gasova, osim automobilske industrije.

U osvrtu na početke razvoja ekološke svesti u Nemačkoj, radio navodi da je sve započelo pre mnogo godina sa zagađenim vazduhom i umirućim šumama. „Vili Brant, koji je 1961. godine bio kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) za kancelara, lansirao je zgodno geslo: “Nebo iznad Rura ponovno mora biti plavo“. U godinama ekonomskog napretka na tom području industrije uglja i čelika povećao se broj slučajeva leukemije i rahitisa, najviše kod dece, zbog čega je Brant osudio zanemarivanje zaštite okoline.

Pevačica Aleksandra je nekoliko godina kasnije sa svojom baladom „Moj prijatelj drvo“ postigla ogromnu popularnost, pošto je njeno nostalgično sećanje na stablo kojem se poverila u detinjstvu raznežilo Nemce. Njena pesma je otvoreno kritikovala: „Uskoro će nići kuća od stakla i kamena tamo gde je stablo posečeno“.

Već 1981. godine uništavanje šuma postalo je u nemačkoj tema o kojoj su svi pričali, a desetine hiljada ljudi izlazilo je na ulice u znak protesta zbog navodno nepopravljivog gubitka prirode. Svoj vrhunac tada su doživeli i protesti protiv nuklearne energije u Nemačkoj. Osnovana je stranka Zelenih koja se u Nemačkoj od tada smatra čuvarem životne sredine.

U gradovima su nestale deponije, a recikliranje je postalo veoma uspešno. Kvalitet vode u rekama se toliko poboljšao da je popularni ministar životne sredine Klaus Tepfer 1988. godine plivao u Rajni da bi poslao medijsku poruku. Danas oko 50 posto ispitanika u Nemačkoj smatra da je zaštita okoline važna kako bi se u budućnosti obezbedila konkurentnost zemlje, a većina Nemaca veruje da više ne mora da bira izmedu očuvanja radnih mesta i zaštite okoline.

S obzirom da građani Nemačke zdušno odvajaju i recikliraju otpad, a organsku hranu toliko kupuju da poljoprivrednici teško uspevaju da zadovolje potražnju (iako generalno građani više kupuju jeftine namirnice), istraživanja pokazuju da Nemci zaštitu životne sredine manje povezuju sa aktuelnim problemima. Oni umesto toga naglašavaju mogućnosti koje dugoročno doprinose konstantnoj zaštiti okoline, a izraz „Održiv način razmišljanja“ postao je sastavni deo nemačkog načina izražavanja, navodi javni servis DW.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор