Najzad vladina uredba o sanaciji jalovišta Stolice

made-in-germany-jalovina-zagadjenje-teskim-metalima

Nakon dve godine od poplava 2014. godine, Vlada Srbije je donela uredbu o programu sanacije izlivene jalovine iz flotacijskih deponija rudnika antimona “Stolice”, kojom su zagađene Kostajnička reka, i reke Korenita i Jadar na teritoriji opštine Krupanj.

Kako se navodi u uredbi, vlada predlaže “hitne radove i mere koje treba preduzeti, organe državne uprave nadležne za koordinaciju aktivnosti, kao i izvor finansiranja”, prenosi “N1”.

Sanacija zagađenja i revitalizacija ekosistema rečnih tokova i zagađenih površina u priobalju reka realizovaće se u dve faze. Prva obuhvata radove na sanaciji deponija jalovišta i formiranje prostora za odlaganje materijala koji će biti prikupljen čišćenjem nizvodnih terena. Na taj način zaustaviće se dalji unos zagađenog mulja u vodotokove i stvoriti uslovi za radove i mere planirane u drugoj fazi koja se odnosi na čišćenje i remedijaciju nizvodnih terena.

U svim fazama realizacije programa sanacije uspostaviće se operativni monitoring i praćenje svih parametara kvaliteta vode, sedimenata i zemljišta duž rečnih tokova, koji su značajni za praćenje efekata predviđenih mera i stanje životne sredine u zoni neposrednog uticaja jalovišta “Stolice”, dodaje se u uredbi.

Sredstva za sprovođenje ovog projekta biće obezbeđena iz Fonda solidarnosti Evropske unije (EU) u ukupnom iznosu od 248.000.000 dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор