U Jablanicu se izlio opasni otpad rudnika „Lece“

otpadne_vode

Nakon pucanja brane na jalovištu rudnika „Lece“ u selu Gazdara, više hiljada kubnih metara opasne jalovine izlilo se u reku Jablanicu, ali su radnici rudnika uspeli da uz pomoć teške mehanizacije poprave branu i spreče da opasne materije ugroze više desetina domaćinstava.

Po izlivanju, jalovina rude olova, cinka, zlata i srebra koja sadrži otrovne materije prvo je poplavila pogone flotacije, posle čega se bujica ulila u reku Jablanicu. Meštani sela Gazdara, čije se kuće nalaze ispod brane, ostavili su na nekoliko sati svoje domove sklonivši se u komšijske kuće na vrhovima brda, prenosi „B92“.

Kod pogona flotacije rudnika „Lece“ jalovina se sakuplja u devet mini jezera, a deo brane koji je pukao i gde je došlo do izlivanja nalazi se na najvišoj tački najvećeg od jezera. Kolika je pričinjena šteta samom pogonu flotacije, reci Jablanici, ali i okolnom biljnom i životinjskom svetu, procenjivaće se tek narednih dana.

Rudnik „Lece“ bio je u vlasništvu šabačke kompanije „Farmakom“, jednog od najvećih gubitaša u Srbiji, a posle uvođenja stečaja pre devet meseci, država je upravljanje ovim rudnikom prepustila kompaniji „Life Stone Capital“ iz Dubaija. U pogonima ovog rudnika zaposleno je oko 400 rudara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор