Farmaceutski otpad od septembra čeka na uništavanje

made-in-germany-rs-lekovi

Od septembra prošle godine Apotekarska ustanova „Novi Sad“ više ne prima od građana lekove kojima je istekao rok trajanja, jer su kapaciteti „Transfer stanice“, namenjene za prikupljanje farmaceutskog otpada, popunjeni.

U Apoteci „Novi Sad“ navode da je uzrok tome nedostatak novca i nejasni načini finansiranja transporta i uništavanja ove vrste otpada.

– Imajući u vidu da su kapaciteti popunjeni, po obaveštenju Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Apoteka „Novi Sad“ je bila prinuđena da „Transfer stanicu“ privremeno zatvori dok se skladišni prostor ne isprazni, kada će građani ponovo moći nesmetano da donose neupotrebljive lekove u naše organizacione jedinice – objasnila je Emilija Igić, sekretarka ove ustanove.

U „Transfer stanici raspakovanih lekova i lekova isteklog roka“ trenutno ima oko 5 tona farmaceutskog otpada, a ovaj prostor poslednji put je ispražnjen 2013. godine uz finansijsku pomoć IPA fondova, prenosi novosadski “Dnevnik”.

U Apotekarskoj ustanovi „Novi Sad“ objašnjavaju da postojećom zakonskom regulativom u ovoj oblasti nisu rešena mnoga pitanja, od kojih je najznačajnije finansiranje i trajno zbrinjavanje farmaceutskog otpada. Po Zakonu o upravljanju otpadom, koji je trenutno na snazi, dotrajale lekove bi trebalo izvoziti u inostranstvo da bi se tamo uništavali. Međutim, tim istim Zakonom nije definisano ko je dužan da transportuje farmaceutski otpad u zemlje Evropske unije (EU), niti ko bi trebalo taj transport da finansira.

Po nekim procenama, za uništavanje farmaceutskog otpada treba po toni izdvojiti između 1.200 i 2.000 eura, pa u Apoteci „Novi Sad“ kažu da ne mogu ući ni u postupak javne nabavke za pražnjenje „Transfer stanice“ dok se ne obezbedi novac za te namene. Tim povodom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine kažu da trenutno u budžetu ne postoji novac namenjen za finansiranje organizovanog sakupljanja lekova kojima je istekao rok trajanja. Ipak, izrađen je predlog o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, u kojem se jasno definiše način finansiranja, a njegovo usvajanje se očekuje u ovoj godini.

Dok se ovaj problem ne reši, iz Apotekarske ustanove „Novi Sad“ savetuju građanima da lekove kojima je istekao rok trajanja odnose u privatne apoteke, koje su takođe dužne da ih preuzmu. Inače, Srbija za rešenje tog problema ima još pet godina na raspolaganju, jer nam je transport i uništavanje farmaceutskog otpada EU dozvolila do 2020. godine, kada bi Srbija trebalo da pusti u rad prva domaća postrojenja za spaljivanje takvog otpada.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор