Berlin od grada podstanara do megalopolisa

made-in-germany-rs-berlin-brandenburgertor

Čak 80 posto Nemaca, žitelja Berlina nisu vlasnici nekretnina, već su podstanari. Od 2010. godine broj stanovnika Berlina povećan za 150.000, a u gradu je izgrađeno svega 15.500 stanova, navodi se u izveštaju konsultantske kuće „Džons Lang LaSal“ (JLL).

U Berlin se u proseku godišnje doseli 40.000 ljudi koji su uglavnom podstanari, pa je gradska uprava nemačke prestonice rešila da uspori rast broja podstanara podstičući politiku gradnje i kupovine nekretnina, prenosi francuski list „Figaro“.

Međutim, i pored velikih redova ispred agencija za rentiranje stanova, kirije su u Berlinu znatno su niže nego u Parizu i iznose u proseku 8,75 eura po kvadratu. U najprestižnijim kvartovima Berlina cene dostižu 13 eura po kvadratnom metru, dok u užem jezgru Pariza kirija iznosi u proseku 24 eura po metru kvadratnom.

Berlin nema problem nedostatka građevinskog zemljišta. Prema izveštaju JLL, Berlin je nemački grad sa najvećim brojem projekata za izgradnju stabmenog prostora, a prvi je i po broju stranih ulagača koji žele da investiraju u ovaj sektor.

– Tržište nekretnina u Nemačkoj je veoma uređeno, ono nije spekulativno. Berlin kao nemačka prestonica u centru Evrope preuzeće u narednim godinama ulogu koja mu pripada. U doglednoj budućnosti Berlinsko tržište nekretnina biće rame uz rame sa njujorškim, londonskim i pariskim tržištima – smatra Tomas Zebel, generalni direktor “Zebel Propriti grupacije” koja zastupa nekoliko projekata u nekadašnjem kvartu “Mite” u istočnom Berlinu, gde su stranci oko 70 posto klijenata.

Za samo za tri nedelje u Postdamerplacu prodato je 45 posto stanova novog projekta Zebelove firme. Cena stana od 50 kvadrata u ovom kraju iznosi 220.000 eura, što je nešto manje od 4.500 eura po kvadratu. Nedaleko od ove lokacije prodat je dupleks od 304 kvadrata za 3,99 miliona eura, dok se u prestižnoj četvrti “Krajzberg” penthausi prodaju po ceni od 5,5 do 6,6 miliona eura, što nedvosmisleno svedoči da sve veće tržište nekretnina u glavnom gradu Nemačke postaje i sve atraktivnije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор