Srbija završila sa digitalizacijom

made-in-germany-rs-antene-odasiljaci

Od prošlog vikenda Srbija je u potpunosti digitalizovana, 97,8 procenata stanovništva pokriveno je digitalnim TV signalom, a analogni signal više ne funkcioniše.

– Sada gasimo analogni signal na Kopaoniku, a istovremeno će biti ugašen i sa emisionih stanica na Jastrepcu, Besnoj kobili, Ceru i Maljenu. Analogni signal u Srbiji od danas ide u istoriju. Većina građana Srbije koja prati televizijski signal putem zemaljske televizije, odnosno krovne i sobne antene, od danas će moći da prati prosečno po 15 kanala. Taj signal će primati potpuno besplatno, jer neće morati da ga plaćaju bilo kome, tako da neće imati troškove osim onih početnih za nabavku set top boksova – rekao je u nedelju na Kopaoniku ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je naglasio da je završeno ono što je započeto još pre 10 godina, podsetivši da je prvi eksperimentalni digitalni signal pušten još 2005.godine, prenosi agencija “Tanjug”.

Po njegovim rečima, vlada će uskoro objaviti koliko je proces digitalizacije koštao u svakoj od pojedinačnih faza, jer je težnja da se ovaj proces učini što je moguće transparentijim, kao i da se pokaže koliko se država trudila da uštedi svaki dinar gde god je to bilo moguće. Prvobitna procena, kako je naveo, bila je da će ceo proces koštati 100 miliona eura, da bi se sada ispostavilo da je taj iznos značajno manji, svega oko 30 miliona eura, uz deset miliona eura donacija od Evropske unije (EU).

– Država će od ovog procesa prihodovati blizu 100 miliona eura. Nakon prodaje digitalne dividende, oslobođena frekvencija će se koristiti i za brži razvoj interneta, ali i za bolju pokrivenost mobilnom mrežom širom Srbije – najavio je Ljajić i pojasnio da opremu koja je ugrađena, poseduje svega šest država u Evropi na šta „možemo biti više nego ponosni“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор