Litijum iz Srbije pokriva 20% svetske potražnje!

made-in-germany-rs-litijum

Procenjuje se da je ležište litijum-borata „Jadar“ kod Loznice u Srbiji vrhunskog kvaliteta i jedno od najvećih nalazišta litijuma u svetu, koje bi moglo da zadovolji čak 20 posto svetskih potreba.

Prilikom posete istraživačkom timu australijske kompanije „Rio Tinto“ u lozničkom kraju, srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je naglasio da projekat „Jadar“, odnosno nalazište litijuma i borata kod Loznice, može izuzetno značajno i kvalitetno uticati na budućnost Srbije, jer je od svetskog značaja. On je najavio da će Vlada Srbije dati punu podršku realizaciji ovog projekta.

– Očekujemo da se aktivnosti na istraživanjima ubrzaju. Ovo je jedinstveno nalazište minerala koji nigde nije u svetu pronađen, sa visokim procentima litijuma i borata. Reč je o stotinama miliona tona materijala i, prema svim dosadašnjim rezultatima, radi se o nalazištu litijuma koje može da zadovolji 20 posto svetskih potreba – rekao je Antić i naglasio da litijum predstavlja jednu od najznačajnijih strateških sirovina od koje će u budućnosti zavisiti proizvodnja baterija, ali i razvoj novih tehnologija, prenose „vesti-online“.

Srpski ministar rudarstva i energetike je najavio da bi do kraja 2016. ili najkasnije početkom 2017. godine trebalo da bude završeno predavanje elaborata o rezervama, njihova overa, a potom bi se prešlo na pripreme za otvaranje rudnika. Ovaj celokupan posao, kako kaže, biće jedna od najvećih investicija u Srbiji ikada.

Ukupna vrednost dosadašnjih investicija kompanije Rio Tinto u istraživanja na projektu „Jadar“ veća je od 50 miliona dolara, a ukoliko taj projekat zaživi i ukoliko bude razvijen, rezultovaće otvaranjem modernog rudnika u kome će posla biti za nekoliko stotina visokokvalifikovanih radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор