U Srbiji otkriveno najveće nalazište bakra i zlata u svetu

made-in-germany-rs-rudnik-zlata

Partnerske rudarske kompanije „Friport Mekmoran“ i „Reservoar minerals“ iz Amerike i Kanade, pronašle su u okolini Bora u Srbiji jedno od trenutno najvećih ležišta zlata i bakra na svetu. Na lokaciji „Čukaru peki“ i dubini od 559 metra otkriveno je ležište u kome je prisutno 25,7 posto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude.

U okolini Bora Amerikanci i Kanađani su otkrili 65 miliona tona rude sa srednjim sadržjem bakra od 2,6 posto i zlata od 1,5 grama po toni. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju i da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra u kom je sadržaj bakra 10,75 posto, a zlata od 10,86 grama po toni. U drugom sloju rude, debljine 46 metara, pronađen je još bogatiji sadržaj od 15,85 procenata bakra i 16,77 grama zlata po toni. Da se radi o veoma važnom otkriću govore podaci po kojima trenutno najbogatiji sadržaj ima rudnik “Holister” u Americi, gde se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude, pišu “Večernje novosti”.

Podatak iz literature govori da se ležišta sa jedan posto bakra, ukoliko ih prate odgovarajuće količine zlatne rude, smatraju izuzetno profitabilnim. Računajući bruto vrednost bakra i zlata u novootkrivenim borskim ležištima, po zvaničnim cenama na Londonskoj berzi metala, može se izračunati da se u Srbiji krije bogatstvo vredno skoro 18 milijardi dolara.

Neke nezvanične informacije kazuju da se rezerve bakra u okolini Bora procenjuju na čak milijardu tona rude, uz prateće količine zlata i drugih plemenitih metala. To tek treba da potvrde buduća istraživanja, s obzirom da Amerikanci i Kanađani nastavljaju sa geološkim istraživanjima. Oni su do sada u okolini Bora izbušili više od 42 kilometra bušotina, a u nekima pronašli da sadržaj bakra u rudi premašuje i 10 procenata, zbog čega se pre dve godine govorilo o najbogatijem ležištu tog metala na svetu.

Za proteklih 110 godina rudarenja u Boru izvađeno je pet miliona tona bakra i blizu 160 tona zlata. Dr Dejan Koželj, direktor i glavni geolog „Friporta“ u Srbiji, ranije je naveo da je ta kompanija tokom prošle godine u geološka istraživanja u okolini Bora investirala oko 15 miliona dolara, dok je za ovu godinu obezbedila 20 miliona.

Za sada su nezahvalne i nepouzdane procene koliko bi koštalo otvaranje novog rudnika. Međutim, imajući u vidu da bi se ruda najverovatnije eksploatisati podzemnim putem, vrednost ulaganja bi, počev od 5 milijardi, mogla prevazići i neverovatnih 10 milijardi dolara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор