U Boru otkriveno novo ležište bakra

made-in-germany-rs-ruda-bakar

Bakar u ataru sela Mali Krivelj kod Bora. Geolozi iz Rudarsko topioničarskog basena Bor (RTB) nedavno su otkrili novo, bogato ležište rude bakra.

Sudeći po rezultatima dobijenim iz pet bušotina, prosečan sadržaj bakra u rudi ispod Malog Krivelja kreće se od 0,25 do 0,64 procenta, a ukupne rezerve se procenjuju na ukupno 500 miliona tona ove rude, prenosi agencija „Tanjug“.

– Centar ležišta u Malom Krivelju nalazi se otprilike kod ovdašnje škole, gde mineralizacija bakra počinje od same površine terena i ide do 600, pa i do 800 metara u dubinu. Na ovom ležištu postoje dva sloja rudne žile bakra. Prvi kreće od same površine, pa do nekih 250 metara, gde je sadržaj bakra 0,35 posto. Sledi proslojak jalovine od 10 do 50 metara, a ispod njega, na dubini od 300 do 500 metara je najbogatije orudnjenje, čiji sadržaj bakra ide od 0,4 do 0,6 posto. U tom delu sadržaji zlata su iznad 0,2 grama po toni, što je odmah iza onog u Borskoj reci, a bolji nego u svim ostalim porfirskim, velikim ležištima RTB Bor – objašnjava Trajča Tončić, rukovodilac sektora za geologiju RTB Bor.

U naredne dve godine geolozi će nastaviti sa istraživanjima na ovom području, kako bi se tačno ustanovilo kolika je veličina ležišta. Po Tončićevim rečima, na osnovu rezultata dosadašnjih analiza, ruda bakra u ovom ležištu nije oksidna, tako da je izuzetno povoljna za eksploataciju i flotiranje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор