Nova topionica i fabrika sumporne kiseline u Boru

made-in-germany-rs-usijana-masa-fabrika

Nakon završene izgradnje, nova topionica i fabrika sumporne kiseline rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ svečano su puštene u rad, a već za tri meseca se očekuje da u najvećem rudarskom centru u Srbiji više neće biti dima.

– U početku, kada se i uvozni koncentrati budu prerađivali u Boru, finansijski rezultati kompanije biće bolji za 12 miliona dolara godišnje, a nakon dve godine, kada bude bilo dovoljno koncentrata bakra iz sopstvenih rudnika, efekti će biti veći za čak 24 miliona dolara godišnje – najavljuje Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB, prenose „Večernje novosti“.

Prema njegovim rečima, od rada nove topionice, korist će imati i svi domaći prerađivači bakra u Jagodini, Boru, Zaječaru, Majdanpeku, Prokuplju, i preduzeća kakva su „Sevojno“, „Novkabel“, ili niška „Jura“.

– Dodamo li tome da će se ovde proizvoditi i 400.000 tona sumporne kiseline, obnovljena proizvodnja veštačkog đubriva biće znatno jeftinija, ali i celokupna hemijska industrija u Srbiji. RTB Bor će tako dodatno uticati na direktno i indirektno povećanje domaćeg bruto društvenog proizvoda – kaže Spaskovski.

Izgradnja nove borske topionice i fabrike sumporne kiseline koštala je 250 miliona eura, iako je studija nezavisnih inostranih stručnjaka iz 2006. godine pokazivala da će gradnja ovog postrojenja koštati između 250 i 300 miliona eura. Osim što je bila garant za robni kredit kod kanadske „EDC banke“, država Srbija je za završetak ovog projekta uplatila Basenu „Bor“ dodatnih 30 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор