Srpska „pametna brojila“ kupuje Slovačka

made-in-germany-rs-strujomer

Nakon što je u oštroj konkurenciji uspela da ispuni i najzahtevnija pravila Evropske unije (EU), beogradska kompanija „Sitel“, ćerka kompanije „Mikroelektronika“ iz Banja Luke, uspela je da postigne i konačan dogovor za izvoz „pametnih brojila“ u Slovačku.

Kako je saopšteno je iz „Sitela“, radi se o saradnji sa „Elektrodistribucijom“ (ZDS) u Slovačkoj, koja se nalazi u vlasništvu najveće nemačke elektroprivredne kompanije „E.ON“. Kao takva, ova kompanija ima jasno definisane zahteve što se tiče kvaliteta ali i funkcionalnosti proizvoda koje želi da koristi u procesu upravljanja strujom, prenosi agencija „Tanjug“.

Beogradska kompanija je sa ostalim zainteresovanim proizvođačima učestvovala u opsežnim ispitivanjima uređaja u Slovačkoj, a nakon završenog prvog kruga ispitivanja, slovačka distribucija je postavila i dodatne zahteve za vrlo specifične funkcije koje nisu uobičajene i niko od proizvođača ih ne implementira u standardne proizvode.

Tako se pred „Sitelom“ otvorila mogućnost da razvije nove uređaje na osnovu zahteva ZDS-a, što je „Mikroelektronika“ uradila brzo i efikasno, čime se plasirala na listu dobavljača koji imaju pravo da učestvuju na tenderima češke elektrodistribucije. Tender koji su dobili „Mikroelektronika“ i „Sitel“ prvi je na kojem su tražena brojila uz poseban komunikacioni modul za veće brzine prenosa informacija, pa je naručiocima bio ponuđen moderan sistem, razvijen u saradnji sa kanadskom kompanijom „Corineks“.

U saopštenju se ističe da jedan od najvažnijih strateških ciljeva kompanija „Mikroelektronika“ i „Sitel“ jeste izvoz njihovih sistema za upravljanje potrošnjom električne energije na tržište EU. Osnovni preduslov za ovo jesu mnogobrojna i opsežna testiranja i prestižni sertifikati koje poseduju ove kompanije, kao što su standardi DLMS/COSEM, MID i slično.

„Pametna brojila“ predstavljaju prvi izvozni projekat „Sitela“ u zemlje EU, a proizvode ove domaće kompanije moguće je implementirati u svim modernim distribucijama u svetu, jer su u istom rangu sa proizvodima najvećih svetskih proizvodača, ističe se u saopštenju.

Inače, ova domaća kompanija je učestvovala i na tenderu „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) za ugradnju „pametnih brojila“ u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор