Srpska „pametna brojila“ na tenderu EPS-a

made-in-germany-rs-strujomer

Nomaći proizvođači električnih brojila ipak će moći da učestvuju na tenderu Elektroprivrede Srbije (EPS) za nabavku „pametnih brojila“.

EPS je omogućio i srpskim kompanijama da učestvuju na konkursu kao proizvođači, tako što je izmenio uslove tendera za „pametna brojila“ 45 dana nakon njegove objave, saopštila je Grupacija proizvođača opreme za merenje električne energije.

U uslovima konkursa od proizvođača se tražilo da je godišnje isporučivao minimum 250.000 brojila, a po novim uslovima potrebno je da proizvođači daju pismenu potvrdu da su u mogućnosti da proizvedu tu količinu brojila na godišnjem nivou. Domaći proizvođači ističu da je potrebno da se rok za predaju dokumentacije domaćih proizvođača produži za 45 dana, kako bi bili u ravnopravnom položaju sa drugim učesnicima tendera.

Kako se dalje navodi u saopštenju, najvažniji potez EPS-a bio bi kada bi se domaćim proizvođačima omogućilo da učestvuju na tenderu i kao ponuđači (kumulativnim računanjem referenci), jer bi tako pored svih nabrojanih prednosti i ušteda za državu, domaći proizvođači bili u prilici da steknu reference za buduće poslove, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je EPS-u kredit od 80 miliona eura za prvu nabavku takozvanih „pametnih brojila, a ukupan posao zamene i ugradnje tih brojila u Srbiji vredan je oko 500 miliona eura.

Grupacija proizvođača opreme za merenje električne energije organizovana je pri Privrednoj komori Srbije (PKS) i predstavlja 11 domaćih proizvodnih kompanija, raspoređenih po celoj Srbiji od Niša i Bora do Bačke Palanke, sa više od 600 zaposlenih i 20 miliona eura godišnjih prihoda. Kako navode, oni proizvode kompletan sistem za merenje električne energije, ne samo „pametna brojila“, a u stanju su i da iznesu kompletan posao masovne implemnentacije „pametnog merenja“ utroška struje u Srbiji, kao i da uporedo izvoze svoje proizvode.

Na tenderu EPS-a za uvođenje sistema pametnog merenja potrošnje električne energije, koji je u toku, traženo je da ponuđač u poslednjih pet godina ima ukupan promet od 75 miliona eura, da raspolaže sredstvima od 25 miliona eura, kao i da ima iskustvo jednog realizovanog ugovora slične namene u vrednosti od 45 miliona eura, a domaći proizvođači takve uslove nisu bili u stanju da ispune. Stoga oni ističu da je uvođenje „pametnih brojila“ velika šansa za ubrzavanje privredenog rasta Srbije i poslednja šansa za oživljavanje domaće elektronske industrije. Po njihovoj proceni izbor domaćih kompanija za nosioce posla Srbiji bi doneo otvaranje 1.500 novih radnih mesta, posao ekvivalentan direktnoj stranoj investiciji od 350 miliona eura i veliki izvozni potencijal. Povoljnosti angažovanja domaćih firmi su, navode oni, uštede, niža cena, izmirenje obaveza prema državi, punjenje budžeta, plaćanje ekološke takse i zaposlenost radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор