„Pametna“ brojila za EPS ipak od Francuza

made-in-germany-rs-strujomer

U kompaniji „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) potpisan je ugovor za nabavku „pametnih“ brojila i savremene opreme za smanjenje gubitaka u prenosu električne energije, vredan 26,6 miliona eura.

Sistemom „EPS metering“ u prvoj fazi će 208.962 mernih mesta biti uključeno u jedinstven sistem praćenja protoka električne energije, a početkom novembra, po završetku svih neophodnih testiranja, počeće ugrađivanje savremene opreme na terenu, prenosi agencija „Tanjug“.

Ugovor su potpisali direktor EPS-a Aleksandar Obradović i predstavnik konzorcijuma izabranog na tenderu „Atos WD Sažemkom“ Žerom d Parske d Plezi. Projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 26,6 miliona eura. Planirani budžet na početku je bio 58,5 miliona eura, pa je prihavatnjem najpovoljnije ponude, ostvarena ušteda od 31,9 miliona eura. Pored toga, u konzorcijumu međunarodnih proizvođača sa sedištem u Francuskoj, moći će da učestvuju i domaći proizvođači sa oko 25,6 posto vrednosti posla.

– Sa nabavkom moderne opreme smanjićemo gubitke u prenosu električne energije. Ovo je veliki dan za EPS, jer je kompanija još jedan korak bliže ka efikasnijem poslovanju. Ovo je bila i velika bitka da realizujemo ovaj projekat i bilo je dosta napada i želje da se uvođenje novog sistema brojila u EPS-u nikada ne završi, a bili smo prozivani da ugrožavamo i ekonomiju Srbije – rekao je Obradović.

On je ukazao na izuzetan značaj što je EPS za partnere dobio velike međunarodne kompanije sa iskustvom, sa kojima će moći da sarađuju i proizvođači iz Srbije. Direktor EPS-a je poručio da će ta kompanija i dalje nastaviti da se bori za što transparentniji način poslovanja kroz standardizaciju i centralizaciju svog poslovanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор