Renovirana „Nemačka škola“ u Beogradu

made-in-germany-rs-skolska-tabla-nemacki

U Nemačkoj školi u Beogradu, koja se nalazi na Senjaku u Ulici Petra Čajkovskog, a osnovana je još davne 1854. godine, danas će se proslavljati renoviranje zgrade, završetak nove fiskulturne sale, školskih kabineta i kantine.

U vreme nastanka Nemačku školu su pohađala 23 učenika, a odmah nakon što je počela sa radom, otvoren je i vrtić. Škola je 1933. godine, sa 300 svojih učenika preseljena u novu zgradu, današnju Gimnaziju Sveti Sava, a početkom 1941. godine je imala čak 1.000 učenika.
U bombardovanju 1944. godine polovina školskog objekta je uništena, a tek 1978. godine škola nastavlja sa radom pri ambasadi Savezne Republike Nemačke. Potom je ponovo otvoren i vrtić, koji je i danas sastavni deo Nemačke škole. Od 1990. do 2012. godine osnovna škola prerasta u gimnaziju, a od 1994. godine u nju mogu da se upisuju i srpska deca.

Nemačka škola je akreditovana od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, i deo je međunarodnog lanca od 140 nemačkih inostranih škola širom sveta. Danas u nju ide 228 učenika, a u kolektivu je oko 40 vaspitača, nastavnika i ostalih radnika, što iz Nemačke i Austrije, što iz Srbije, prenosi agencija „Tanjug“.

Beogradsku Nemačku školu čine vrtić, predškolski razred, osnovna škola i gimnazija. Osim na nemačkom jeziku, na kojem se odvija celokupna nastava, đaci uče i srpski jezik kao maternji od 2. do 12. razreda, a kao strani jezik od 2. do 10. razreda. Uči se i engleski jezik od 1. do 12. razreda, a francuski od 6. do 12. razreda. Posle završene škole, đaci dobijaju diplomu sa kojom je omogućena direktna prohodnost na univerzitete u Nemačkoj i Evropi.

Današnjoj svečanosti u Nemačkoj školi prisustvovaće srpski ministar prosvete Srđan Verbić, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i ambasador Austrije Johanes Ajgner.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор