Nemačka uvezla rekordne količine gasa iz Rusije

Nemačkom tržištu ruski “Gasprom” je u 2016. godini isporučio rekordne količine gasa od 49,8 milijardi kubnih metara, izveštava ruska kompanija.

„Trend rasta tražnje za gasom se nastavlja i početkom 2017. godine, pošto je u januaru izvoz porastao za 23,2 posto na godišnjem nivou, a u prvoj polovini februara za 37 posto u odnosu na isti period prošle godine“, navodi se u saopštenju Gasproma, a prenosi agencija “Tass”.

Predsednik Upravnog komiteta Gasproma Aleksej Miler razgovarao je u Berlinu u petak sa nemačkom ministarkom za ekonomska pitanja i energetiku Brigit Cipris o projektu gasovoda “Severni tok 2”, kao i o trasama za dopremanje gasa iz Rusije do Evrope.

„Gasovod Severni tok 2 će udvostručiti izvoz ruskog gasa na evropsko tržište preko Baltičkog mora, što je izuzetno važno u uslovima rastuće tražnje Evrope za gasom i pada domaće proizvodnje. Dve strane su istakle da je Severni tok 2 „komercijalni projekat čije su glavne prednosti pouzdanost, izvodljivost i ekonomska efikasnost“, dodaje se u saopštenju Gasproma.

Nemačka je najveći inostrani potrošač ruskog gasa, a istorijat saradnje nemačkih i ruskih energetskih kompanija seže više od 40 godina u prošlost. Glavni partneri Gasproma danas su kompanije “BASF/Vinteršel”, “Simens”, “Uniper”, “Ferbundnec gas” i drugi, navodi ruska novinska agencija.

Gasovod Severni tok 2 bi trebalo da počne sa radom krajem 2019. godine. Sa ukupnim godišnjim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara gasa, Severni tok 2 bi udvostručio direktno isporučivanu količinu Nemačkoj preko Baltičkog mora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор