BASF i Gasprom jačaju saradnju

BASF

Nemački hemijski gigant „BASF“ i austrijski „OMV“ nastaviće saradnju sa ruskom gasnom kompanijom „Gasprom“ na razvoju sibirskog nalazišta gasa „Ačimov“, kao i na proširenju gasovoda „Severni tok“.

Saradnja ovih komapnija na zajedničkim projektima dogovorena je sporazumom potpisanim na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku. Nemački BASF je tim povodom saopštio da je sa Gaspromom dogovorio nastavak procesa razmene aktiva, koji su dve kompanije prethodno obustavile zbog tenzija na relaciji Rusije i Zapada, prenosi ruska agencija „TAS“.

„Zbog teškog političkog okruženja, BASF i Gasprom su odlučili da „nestave tačku“ na proces razmene aktiva, planiran za kraj 2014. godine. Nastavljamo naše zajedničke poduhvate u Evropi i Rusiji i ne isključujemo mogućnost završetka procesa razmene aktiva u kasnijem periodu, budući da smo odlučili da završimo transakciju. Sarađujemo sa Gaspromom kao partneri u energetskom sektoru i nastavićemo da širimo našu saradnju. Uvereni smo da je prirodni gas iz Rusije potreban za obezbeđivanje energetske bezbednosti u Evropi“, navodi se u saopštenju nemačke grupacije, a prenosi agencija „Frans pres“.

Na ekonomskom forumu u Vladivostoku Gasprom je najavio da će sa BASF-om obnoviti sporazum iz 2013. godine o razmeni, po kojem će Gasprom dobiti do 100 podsto udela u zajedničkim kompanijama za trgovinu i skladištenje gasa u Evropi „WINGAS“, „WIEH“ i „WIEE“ i pedeset posto udela u kompaniji „WINZ“ koja istražuje i eksploatiše energente u Severnom moru.

Austrijski OMV i nemački „Vinteršel“, ćerka-firma nemačkog BASF-a, dobiće po 10 posto udela u projektu Severni tok dva, koji ispod Baltičkog mora prenosi gas iz Rusije za Evropu. Takođe će dobiti i po 25,01 posto udela u projektu razvoja blokova IV i V u nalazištu Ačimov, na naftnom polju „Urengoj“ na severu Sibira.

Kako je planirano, ovaj sporazum i razmena aktiva između kompanija trebalo bi da bude realizovan do kraja 2015. godine, a ceo taj proces je odobrila Evopska komisija (EK) još početkom decembra 2013. godine, navodi se u saopštenju BASF-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор