BASF profitirao zahvaljujući plastičnim materijalima

BASF

U drugom kvartalu ove godine najveća svetska hemijska kompanija BASF povećala je svoj operativni profit za 2 procenta na godišnjem nivou, zahvaljujući povećanoj tražnji za specijalnim plastičnim materijalima namenjenim automobilskoj industriji i građevinarstvu.

Iako je istovremeno aktivnost u sektoru nafte i gasa bila u padu, profit ostvaren u diviziji „funkcionalni materijali i rešenja“, čiji klijenti pripadaju sektorima automobilske industrije, energetike i građevinarstva, skočio je za 29 posto, na 458 miliona eura, nadoknadivši tako pad rezultata u sektoru nafte i gasa.

Kako se precizira u saopštenju ove nemačke grupacije, u posmatranom periodu operativni profit je vredeo 2,04 miliajarde eura, što je nešto ispod prognoze analitičara, koji su u proseku očekivali 2,12 milijardi eura, prenosi agencija „Rojters“.

Kompanija, čija se delatnost proteže od sintetičkih masa za farbanje automobila, plastičnih materija, preko katalizatora, pesticida, do nafte i gasa, u drugom tromesečju ove godine ostvario je prihode od ukupno 19,1 milijardu eura.

U kompaniji BASF potrvrdili su da za tekuću godinu očekuju stagnaciju operativnog profita i blagi rast prihoda od prodaje. Takođe, poručuju i da razmatraju odvajanje ili prodaju aktivnosti u oblasti industrijskih farbi, budući da je taj sektor opterećen viškom kapaciteta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор