Sporazumi Nemačke i Rusije za saradnju u kosmosu

made-in-germany-rs-kosmicka-robotika

Nemački centar za avijaciju i kosmonautiku (DLR) i ruski „Roskosmos“ potpisali su niz sporazuma u oblasti razvoja kosmičke robotike, sondiranja Zemlje iz orbite i nastavka saradnje na eksperimentu „Kontur 2“ na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Roskosmos i DLR zajedno su izradili i potpisali odredbe o radnim grupama koje će biti formirane radi zajedničkog rada na razvoju kosmičke robotike i sondiranja Zemlje iz orbite, a sastav tih radnih grupa biće definisan do kraja ove godine. Strane su potpisale i dodatni sporazum o produžetku saradnje do 31. decembra 2016. godine na realizaciji zajedničkog eksperimenta „Kontur 2“ u okviru ruskog segmenta MSS, saopšteno je iz Roskosmosa.

Eksperimente serije „Kontur“ DLR i Roskosmos izvode od 2009. godine u okviru ranije postignutog sporazuma. U okviru tog eksperimenta razvija se tehnologija upravljanja kopnenim robotima iz orbitalnog kompleksa, prenosi „sputniknews“.

Ruska korporacija „VNIIEM“ i britanska kompanija „Sari satelit tehnolodži“ takođe su potpisale protokol o saradnji pri stvaranju malog ruskog satelita za sondiranje Zemlje iz orbite.

„Dokument predviđa izradu i isporuku opreme za upravljanje, koja će se sastojati od sistema za stabilizaciju, napajanje, orijentaciju i navigaciju, kao i modula palubnog sistema sa programskom zaštitom, orbitalnim motorom i korisnim teretom RSA u dijapazonu S za mikrosatelitsko sondiranje Zemlje iz orbite“, saopštili su iz Roskosmosa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор