„Energotehnika-Južna Bačka“ radi „Novosadsku toplanu“

made-in-germany-rs-toplana

Na osnovu potpisanog ugovora o izgradnji kogeneracionog postrojenja u Novosadskoj toplani “Zapad“, radove vredne 6,24 miliona eura, realizovaće kompanija „Energotehnika – Južna Bačka“.

Povodom početka realizacije tog strateški važnog energetskog projekta, kojim će pre svega u Novom Sadu biti obezbeđeno kvalitetnije i ekonomičnije daljinsko grejanje, gradonačenik Miloš Vučević je istakao veliki značaj zajedničkog rada domaćih i inostranih partnera u ostvarivanju „jedne od najzahtevnijih investicija“ u toplifikaciji grada.

– Uz „Energotehniku-Južna Bačka“ i Nemačku razvojnu banku “KfW”, u ovom poslu učestvuje i američka kompanija „General Electric“ (GE), čije je ovo prvo veće učešće u našoj zemlji. Taj konzorcijum nas uverava da će ova investicija biti veoma brzo završena i kvalitetno urađena i da ćemo u Novom Sadu imati kvalitetno grejanje – rekao je Vučević i dodao da nova ulaganja u razvoj „Novosadske toplane“ nagoveštavaju znatno „ekonomičniji i efikasniji toplifikacioni sistem“ u gradu.

Direktor Javno-komunalnog preduzeća „Novosadska toplana“ Dobrosav Arsović je najavio da će ova investicija biti završena na proleće iduće godine, pri čemu je istakao njenu očekivanu isplativost za 2,2 godine, nakon čega će prihodi od tog ulaganja biti iskorišćeni u nove obnove i razvoj. Po njegovim rečima taj projekat je „istorijska prekretnica za Novosadsku toplanu, jer će ona time postati povlašćeni proizvođač električne energije“. Kako je naveo, razlika između prihoda i rashoda u proizvodnji tople vode i električne energije trebalo bi godišnje da iznosi 2,9 miliona eura, prenosi agencija “Tanjug”.

Po rečima Dragoljuba Zbiljića, direktora kompanije „Energotehnika – Južna Bačka“, za njih je ovo jedan od najznačajnijih ugovora.

– Ovim ugovorom dokazujemo visoku klasu, jer smo posao dobili na međunarodnom nadmetanju, sprovedenom od strane Ministarstva rudarstva i energetike. Zajedno sa našim partnerima „GE Jenbacher“ radićemo na savremenom projektu visoke tehnologije, koji je novitet na našim prostorima, a za koji već imamo reference na stranom tržištu – objasnio je Zbiljić i dodao da mu je drago što će projekat biti realizovan u Novom Sadu, gde je i sedište firme na čijem je čelu.

U skladu sa projektom izgradnje kogeneracionog postrojenja, instalisane snage 9,9 megavata, na Toplani „Zapad“, predviđena je kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije, čime „Novosadska toplana“ počinje proces transformacije konvencionalnog u moderan i održiv sistem daljinskog grejanja. To će ovo javno preduzeće učiniti liderom u našoj zemlji, a Novi Sad svrstati u gradove koji su dostigli visoke standarde u oblasti energetske efikasnosti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор