Nemačko-srpska kompanija „RSE“ planira nova ulaganja

made-in-germany-rs-rs-solutions-logo

Nemačka kompanija iz oblasti energetike „R plus S Solution“ iz Fulde i novosadska kompanija „Energotehnika – Južna Bačka“ planiraju kupovinu fabrike u Novom Sadu i najvljuju posao za 400 radnika.

Tokom prošlonedeljne posete nemačkih predstavnika domaćoj kompaniji, dva čelna čoveka ovih preduzeća, Dragoljub Zbiljić i Markus Roner razgovarali su o realizaciji biznis-planova i daljoj saradnji, započetoj pre dve godine u Gradskoj kući u Novom Sadu potpisivanjem pisma o namerama. Rezultat ove poslovne saradnje jeste osnivanje zajedničkog preduzeća „RSE“ s ravnopravnim vlasništviom kapitala, koje uspešno posluje u Fuldi.

Po Zbiljićevim rečima, kompanija „Južna Bačka“ lider je u energetici u Srbiji, koja i na srednjem i na visokom naponu nema konkurenciju u zemlji. U prvoj polovini ove godine „Energotehnika – Južna Bačka“ ostvarila je prihod za 70 do 80 miliona eura veći nego prošle godine, prenosi novosadski „Dnevnik“.

– Sada smo sa nemačkim poslovnim partnerima u velikim investicionim planovima i upravo razgovaramo da naše zajedničko preduzeće RSE kupi jednu poznatu novosadsku fabriku, ali za sada ne mogu da kažem koju. Ukoliko se investicija ostvari, zaposlićemo oko 400 radnika, što će biti dobar pokazatelj da se, paralelno s političkim vezama koje naša zemlja ostvaruje, saradnja odvija i na privrednom planu, što je značajno, imajući u vidu da je Nemačka ekonomski lider u EU – objašnjava zbiljić.

Dobra poslovna saradnja pretočila se i u sferu sporta, pa je Fudbalski klub „Borusija“ iz Fulde, čiji je generalni sponzor kompanija RSE, potpisao sporazum sa Školom fudbala „Petar Puača“ koju sponzorše „Energotehnika – Južna Bačka“.

Po rečima Matijasa Predojevića, direktora kompanije RSE, njihova fabrika u Fuldi zapošljava 300 radnika, od kojih je 180 u Nemačku došlo iz naše zemlje, a plan im je da imaju 900 radnika, od kojih bi 650 bilo iz Srbije. Obuka njihovih radnika sprovodi se u kompaniji „Južna Bačka“, gde radnici uče i jezik, a moraju biti kvalifikovani za elektroradove na niskom i srednjem naponu, tako da svaka tri meseca novih 40 radnika odlazi za Nemačku, kao pojačanje rada RSE.

Vlasnik i generalni direktor nemačke kompanije „R plus S Solutions“ Markus Roner kaže da je dobro što poslovnu saradnju sada prati i ona u oblasti sporta, iako još uvek ne postoji odgovarajući finansijski angažman nemačkih privrednika na tom polju.

– Ponosni smo na sardnju s novosadskom kompanijom i mnogo toga smo naučili jedni od drugih. Radnici iz Srbije su stručni i vredni. Zaposleni u zajedničkoj kompaniji dobijaju stalan posao i boravak, a posle pola godine mogu da dovedu u Nemačku i svoje porodice – istakao je Roner.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор