EPS osniva kompaniju na Kosovu

made-in-germany-rs-eps-elektroprivreda-srbije

Srpska nacionalna energetska kompanija “Elektroprivreda Srbije” (EPS) osnovaće kompaniju za snabdevanje i distribuciju električne energije na Kosovu i Metohiji pod imenom “ElektroSever”.

Kako je navedeno je u Sporazumu koji su uz posredovanje EU potpisali premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa, nova kompanija će imati pravo na izdavanje i naplatu računa. U tekstu sporazuma o energetici navedeno je da su se dve strane saglasile, a u skladu s “Dogovorom o energetici” koji su dvojica premijera potpisala septembra 2013. godine, da će Kosovo dozvoliti da EPS osnuje kompaniju za trgovinu električnom energijom u pokrajini, i to u skladu sa svojim nediskriminatornim obavezama u okviru Energetske zajednice, ali i pravnim i regulatornim okvirom Kosova.

Pre kraja avgusta ove godine nova kompanija “ElektroSever” će kosovskoj Agenciji podneti zahtev za registraciju preduzeća i licencu na osnovu koje će moći da obavlja uvoz, izvoz i tranzit, a licenca bi trebalo da bude odobrena za sedam dana. Licenca za snabdevanje će važiti od trenutka kada “Elektromreža Kosova” (KOSTT) postane član „Udruženja evropskih operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO). Sa KOSTT-om “ElektroSever” će potpisati sporazume da bi mogao da učestvuje na tržištu električne energije Kosova i imaće pravo na izdavanje i naplatu računa, što su uobičajene aktivnosti kompanije za snabdevanje strujom, prenosi agencija „Tanjug“.

U Sporazumu se navodi da će obe strane, uz posredovanje EU, nastaviti da rade sve što je potrebno kako bi omogućile “ElektroSeveru” da pruži usluge distribucije na osnovu principa iz “Dogovora o energetici”. Srbija i “Elektromreža Srbije” (EMS) podržaće zahtev KOSTT-a za potpisivanje sporazuma o interkonekciji sa ENTSO, uključujući i u žalbenom postupku.

Inače, na kraju ovog Sporazuma se navodi da Kosovo smatra da je “imovina na teritoriji Kosova u vlasništvu Kosova”, a da Srbija smatra da je “imovina na teritoriji Kosova u vlasništvu Srbije”, pri čemu se obe strane pozivaju na Rezoluciju 1244 i svoje ustave.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор