Potrošači u SAD tužili auto-gigante zbog ugljen-monoksida

made-in-germany-rs-izduvni-autogasovi

Potrošači u SAD tužili su deset najvećih svetskih proizvođača automobila zbog rizika od trovanja ugljen-monoksidom u više od 5 miliona vozila koja imaju ugrađeno paljenje bez ključa, što je dovelo do 13 smrtnih slučajeva.

Tužba podneta saveznom sudu u Los Anđelesu, navodi da se ugljen-monoksid emituje kada vozači, nakon uzimanja elektronskih privezaka sa sobom, ostave vozila upaljena, pogrešno verujući da će se motori sami isključiti kad privezak nije tu. To može dovesti do povreda ili imati “smrtonosne” posledice za ljude, zbog udisanja gasa koji nema ni boju ni miris. Sem toga, kvar tog sistema smanjuje vrednost takvih vozila pri prodaji, tvrdi 28 tužilaca.

Tužbom su obuhvaćeni proizvođači kao što su „BMW“, uključujući „Mini“, „Mercedes Benz“, „Fiat Chrysler“, „Ford Motor“, „General Motors“ i „Honda“, uključujući „Acura“. Kao okrivljeni navode se takođe i „Hyundai“, uključujući „Kia“, „Nissan“, „Infiniti“, „Toyota“, uključujući „Lexus“, „Volkswagen“, uključujući „Bentley“, prenosi „seebiz“.

Tužba američkih potrošača poslednji je zahtev za odgovornošću automobilske industrije za nedostatke koji bi mogli vožnju učiniti nesigurnom, kao što su, na primer, ranije bili „Takata“ vazdušni jastuci i prekidači za paljenje na „GM“ vozilima. U tužbi se tvrdi da 10 proizvođača automobila odavno zna za rizike sistema paljenja bez ključa u vozilima koja su dostupna u SAD od 2003. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор