Energotehnika sprema radnike za Nemačku

made-in-germany-energotehnika-logo

Kompanija „Energotehnika Južna Bačka“ otvoriće u Novom Sadu fabriku za proizvodnju visokotehnoloških proizvoda iz oblasti automatike, kao i edukativni centar koji će godišnje oko 350 radnika obučavati za posao u Nemačkoj.

Zamenik direktora Davor Krmpot objašnjava da će polaznici edukativnog centra moći da steknu znanje i praksu za rad u inostranstvu, dok će se u proizvodnom delu fabričke hale praviti savremena elektrooprema i spremati za izvoz, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Investicija u novu fabriku iznosi 1,4 miliona eura i rezultat je uspešne troipogodišnje saradnje vodeće novosadske kompanije na tržištu energetike u Srbiji i vodeće nemačke kompanije u oblasti elektroinstalacija „R+S solutions“ koja će stručno osposobljenom kadru iz Srbije omogućiti da rad nastavi u Nemačkoj.

– Saradnja Energotehnike i nemačkog partnera rezultovala je formiranjem zajedničke kompanije „RSE solutions GmbH“ u Fuldi, gde već radi više stotina radnika koji su uspešno završili obuku u našem edukativnom centru u Novom Sadu – ističe Krmpot.

Po njegovim rečima, da bi kandidati postali deo ovog programa obuke, treba da se jave na konkurs koji Energotehnika Južna Bačka periodično raspisuje, da imaju najmanje srednje obrazovanje elektrostruke, najmanje dve godine radnog iskustva i da nisu krivično osuđivani.

– Obuka traje četiri meseca i veoma je zahtevna. Sastoji se od intenzivnog učenja nemačkog jezika i praktične i teorijske obuke iz struke. Nakon prolaska obuke, kandidati se ponovo testiraju, što je završni stepen selekcije. Oni kandidati koji uspešno polože test, imaju mogućnost da zasnuju radni odnos na određeno vreme za našu kompaniju u Nemačkoj – kaže Krmpot.

On najavljuje da je od sledeće godine u planu i proširivanje programa obuke na druge, prvenstveno mašinske struke, zavarivače i bravare, jer je u Nemačkoj prisutna velika potreba za tim profilima majstora, dok će u novosadskom centru nastaviti sa proizvodnjom kvalitetnih kadrova za rad u njihovoj firmi u Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор