Nakon mature na posao u Boš

made-in-germany-rs-bosch-logo2

Prva generacija učenika diplomirala je u Tehničkoj školi Milenko Verkić Neša na smeru „industrijski mehaničar“, nakon čega su odmah dobili posao u nemačkoj kompaniji „Robert Bosch“ u Šimanovcima.

Po sistemu dualnog obrazovanja, svih 10 učenika prve generacije industrijskih mehaničara uspešno je u junu položilo završni ispit, a već od polovine jula počeće da rade u bošovoj fabrici za proizvodnju sistema brisača, u kojoj su tokom dve godine svog školovanja obavljali praktičnu nastavu.

Ovakav obrazovni model ustanovljen je u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“ koji pod pokroviteljstvom nemačke vlade sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, prenosi „eKapija“.

U Tehničkoj školi Milenko Verkić Neša trogodišnji obrazovni profil industrijski mehaničar prvi put je uveden u septembru 2014. godine u okviru javno-privatnog partnerstva Opštine Pećinci, kompanije Bosch i GIZ-a. Koncipiran je tako da đake osposobljava da nakon završenog školovanja mogu odmah da rade na poslovima preventivnog i korektivnog održavanja industrijskih mašina, praćenja njihovog rada, ali i sprovođenja mašinske obrade jednostavnih delova i montaže podsklopova industrijskih mašina.

Ovakva nastava odvija se po kooperativnom modelu koji primenjuje elemente dualnog obrazovanja prilagođenog uslovima u Srbiji. Koncept praktične nastave u ovoj pećinačkoj srednjoj školi jedinstven je u našoj zemlji, a podrazumeva učenje konkretnog posla u kompaniji tokom 3 meseca na drugoj godini školovanja, i dva puta po tri meseca u trećoj, završnoj godini školovanja industrijskih mehaničara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор