Tisenkrup i Tata Stil pregovaraju o spajanju

made-in-germany-rs-thyssenkrupp

Najveći nemački proizvođač čelika, kompanija „Tisenkrup“, potvrđuje da je otpočela poslovne pregovore sa indijskom čeličanom „Tata Stil“ o mogućem osnivanju zajedničke firme.

Dve kompanije pregovaraju i o konsolidaciji posrnulih evropskih čeličana, pogođenih prekomernom proizvodnjom, slabom tražnjom i jeftinim uvozom. Iz Tisenkrupa poručuju da je konsolidacija evropskog tržišta čelika neophodna zbog ekstremno teške ekonomske situacije, prenosi agencija Rojters.

Indijska čeličana je saopštila da je obustavila proces prodaje svog posrnulog ogranka u Britaniji, jer su se mnogi ponuđači, koji su već ušli u uži izbor, povukli zbog neizvesne situacije nakon odluke o Bregzitu. Kompanija je izvestila i da je sa potencijalnim partnerima, poput Tisenkrupa, u preliminarnim razgovorima o alternativama i održivijim rešenjima za celokupno evropsko poslovanje Tata Stila.

Industrija čelika u Britaniji pogođena je visokim troškovima energije, neefikasnom proizvodnjom i poplavom jeftinog kineskog izvoza, što je dovelo do toga da Tata Stil u martu objavi plan za prodaju svog poslovanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovakva poslovna odluka Indijaca, izazvana višegodišnjim gubicima, ugrozila je čak 15.000 radnih mesta i izazvala uzbunu među britanskim političarima.

Pored ogranka u Britaniji, u vlasništvu „Tata Stila Evropa“ je i bivša čeličana „Hugovens“ u Holandiji, podseća britanska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор