„Kromberg i Schubert“ najavljuje investicije u Kruševcu

made-in-germany-rs-kromberg-schubert-logo

U konkurenciji osam gradova u Srbiji, Kruševac je izabran za najbolju lokaciju na kojoj će fabriku graditi nemačka kompanija „Kromberg i Schubert„, koja se bavi proizvodnjom kablova za autoindustriju.

Buduća fabrika od 20.000 kvadratnih metara trebalo bi da bude „stavljena pod krov“ do kraja godine, kako bi se tokom zime završili unutrašnji radovi, ali i radnici obučili za posao. U novom pogonu Kromberg i Shubert trebalo bi u prvoj fazi da bude zaposleno 1.200 ljudi, a u drugoj fazi još 1.300 radnika. Petogodišnji plan predviđa proširenje fabrike na još 20.000 kvadrata i povećanje broja radnika na 4.000, prenosi agencija „Beta“.

„Kromberg i Shubert“ je porodična firma nastala još 1906. godine. Sada zapošljava 50.000 ljudi, a svoje fabrike ima na 30 lokacija u svetu, gde proizvodi kablove za automobilsku industriju, isključivo za kompanije nemačkog porekla.

Fabrika bi trebalo da se gradi na lokaciji „Konjički klub“, na parceli površine 5,2 hektara, a obaveza Gradske uprave je da nemačkom investitoru pribavi još 1,4 hektara koji su u vlasništvu države. Reč je o lokaciji koja je izvan Plana detaljne regulacije Starog aerodroma, faza 1, kojim je obuhvaćeno 27 hektara namenjenih stambeno-poslovnom kompleksu. Na toj lokaciji su, prema Generalnom planu Kruševca, dozvoljene one delatnosti koje su ekološki i funkcionalno primerene zoni stanovanja i ne mogu ni na koji način da ugrožavaju osnovnu funkciju objekata namenjenih za stanovanje.

– Postoji mogućnost priključenja te parcele na postojeću vodovodnu, kanalizacionu i gasnu mrežu, a postoji potreba i za izgradnjom trafostanice, o čemu se razgovara sa EPS-om. Tu je moguće izgraditi pogon takozvane „čiste industrije“ koja ne pravi buku i ne proizvodi štetne gasove, a to se dokazuje izradom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu – objasnio je direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju Vojkan Tutulić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор