“Trak lajt” odlaže dolazak u Ćupriju

made-in-germany-rs-truck-lite-logo

Nemačka kompanija za proizvodnju autodelova, “Trak lajt Jurop” (Truck lite Europe Gmbh), nije odustala od gradnje fabrike u Ćupriji, ali je početak svoje investicije odložila za 2017. godinu.

Memorandum o razumevanju i izgradnji fabrike Trak lajt potpisali su još u martu 2013. godine sadašnji premijer Aleksandar Vučić, direktor nemačke kompanije u Srbiji Sven Milhauzen i predsednik Opštine Ninoslav Erić.

– Investicija sa Trak lajtom nije propala, već je kompanija prolongirala svoj dolazak u Ćupriju za 2017.godinu. Ovo se desilo jer je kompanija preuzeta od strane jedne od najbogatijih amaričkih porodica, odnosno investicionog fonda braće Kok. To stoji i u aneksu ugovora zaključenog između njih i Vlade Srbije. Posle izbora došlo do pomeranja rokova, pa bi već za nekoliko meseci američko-nemački gigant trebalo da započne ovu investiciju – objasnio je predsednik Opštinskog veća Ćuprije Ilija Paunović.

U skladu sa ugovorom, fabrika Trak lajt bi u Ćupriji trebalo da zaposli 500 radnika, a cela investicija bi vredela 11 miliona eura. To bi bila jedna od najvećih investicija u Ćupriji i pokretač razvoja cele opštine. Lokacija za izgradnju ove fabrika nalazi se u Industrijskoj zoni od 15 hektara, čija je gradnja koštala 95 miliona dinara, uz 60 posto učešća države. Uz to, vlada je odobrila i ugovor o “individualnoj državnoj pomoći” Trak lajtu za zapošljavanje novih radnika.

Ova kompanija je još prošle godine započela sa školovanjem svojih kadrova iz Ćuprije na Visokoj školi strukovnih studija u Nemačkoj, koje traju tri do tri i po godine, a organizovala je i radionicu za pripravnike uz intenzivno učenje nemačkog jezika na Gete institutu u Beogradu.

Kompanija “Trak lajt” iz Ajzenaha ima osam fabrika u svetu, zapošljava 3.500 radnika i ima godišnji promet od oko pola milijarde eura. Član je Nemačke privredne komore i Nemačko-srpskog privrednog udruženja i jedna je od vodećih u svetu u svojoj oblasti. Najvažniji kupci njihovih proizvoda su “Volkswagen”, “Daimler”, “Škoda”, “BMW”…

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор