„Trak lajt“ odlaže gradnju fabrike u Ćupriji

made-in-germany-rs-truck-lite-logo

Nemački proizvođač auto delova „Trak lajt Jurop“ odložio je za narednu godinu izgradnju svoje fabrike u Ćupriji, zbog promene vlasničke strukture u kompaniji.

– Fabrika koja treba da zaposli 500 radnika, kao pokretač razvoja opštine i jedna od najvećih investicija u Ćupriji poslednjih godina, vredna 11 miliona eura, umesto ove godine gradiće se iduće. Fabrika treba da bude izgrađena u gradskoj Industrijskoj zoni veličine 15 hektara, čija je izgradnja koštala oko 95 miliona dinara, uz 60 posto državnih sredstava – objasnio je predsednik Opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Memorandum o razumevanju koji se tiče izgradnje fabrike „Trak lajt Jurop“, potpisan je u Ćupriji početkom marta 2013. godine od strane tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade, a sadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, direktora nemačke kompanije u Srbiji Svena Milhauzena i Ninoslava Erića. Sa nemačkim investitorom Vlada Srbije je potpisala i ugovor o „individualnoj državnoj pomoći“ za zapošljavanje radnika u fabrici u Ćupriji, prenosi agencija „Tanjug“.

Predsednik Opštine Ćuprija potseća da je „Trajk lajt Jurop“ jedna od vodećih svetskih kompanija u poroizvodnji autodelova i opreme za osvteljenje, koja snabdeva vodeće evropske proizvođače vozila poput „Folksvagena“, „Dajmlera“, „Škode“ i „BMV“-a. Kompanija „Trajk lajt Jurop“ je član Nemačke privredne komore kao i Nemačko srpskog privrednog udruženja.

– Trak lajt je započeo školovanje kadrova koji će raditi u budućoj fabrici u Ćupriji. Školovanje se odvija na Visokoj školi strukovnih studija – bečelor u Nemačkoj, a trajaće tri do tri i po godine. Kompanija je organizovala i radionicu za pripravnike iz Ćuprije, kao i intenzivni kurs nemačkog jezika na Gete institutu u Beogradu – potsetio je Erić.

Nemačka kompanija „Trak lajt“ ima osam fabrika u svetu, zapošljava 3.500 radnika, a njen godišnji promet iznosi oko pola milijarde eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор